Zondag, 31 juli 2016 18:41

Heb jij moeite met afvallen?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Afvallen, voor velen onder ons een "zwaar" woord. Overgewicht komt bij mannen en vrouwen onder alle leeftijden voor. Ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking boven de 20 jaar kampt namelijk met overgewicht. Naarmate men ouder wordt neemt ook het overgewicht toe.

Misschien val jij in de groep van overgewicht en heb je al van alles geprobeerd om af te vallen. Voor velen is afvallen een moeilijk probleem. Het zal misschien best wel eens gelukt zijn om wat kilo's te verliezen, maar naderhand komen ze er weer net zo hard aan.

Dieet

In de jaren 80 is er een campagne geweest over "let op vet". Er werd toen gedacht dat je door het eten van minder vet af zou vallen. Inmiddels is dit achterhaald en is duidelijk geworden dat je lichaam niet zonder gezonde vetten kan functioneren. Je zult misschien verwachten dat je door het volgen van een dieet, minder te eten en meer te bewegen kunt afvallen. Echter is het zo dat je door het volgen van een dieet of gebruik van maaltijdvervangers uiteindelijk voedingsstoffen tekort komt. Het is op termijn zelfs schadelijk voor je lichaam. Het gevolg is dat je lichaam in opstand zal komen, dit uit zich dan door allerlei klachten en kwaaltjes.

Door minder te eten (het zogenaamde crashdieet) zul je in beginsel afvallen, maar naar verloop van tijd zul je juist aankomen. Je lichaam is namelijk nog steeds "geprogrammeerd" zoals de oermens. Geen enkel dieet zal je het gewenste resultaat geven op lange termijn. Een nieuwe leefstijl daarentegen zal je een passend gezond gewicht geven en laten behouden.

Oermens

Het lichaam is gemaakt om alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk op te slaan in tijden van nood. Toen de mensen nog in grotten woonden, wisselden tijden van voedselschaarste en overvloed elkaar af. Wanneer schaarste zijn intrede deed, had de mens een hulpmiddel nodig om niet te verhongeren. Er moest energie en voorraad aangelegd worden om in barre tijden te kunnen functioneren.

De oplossing van het lichaam is om de stofwisseling te vertragen in barre tijden om energie te besparen. Het gevolg is vetopslag rondom buik en billen. Ons lichaam is dus zo gebouwd om diëten (voedselschaarste) te interpreteren als signaal dat er voedselschaarste aanbreekt. Dus elke hap die je in je mond stopt zal tijdens het dieet opgeslagen worden als vetreserve om je te beschermen tegen de hongerdood. Het is het eeuwenoude overlevingsmechanisme wat je niet kunt doorbreken. Het lichaam is veel te slim om zich om de tuin te laten leiden.

Waarom val je niet af?

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.

Je kunt pas afvallen als je hele lichaam, organen en bijbehorende hormonen samenwerken. Dan pas ben je van binnen in balans en kun je blijvend een gezond gewicht behouden. Ben jij op zoek naar een oplossing voor je gewichtsprobleem en heb je al veel geprobeerd, maar geen (blijvend) resultaat gehad. Dan wordt het tijd om je eetpatroon eens door een voedingsdeskundige te laten bekijken. Misschien eet jij wel te weinig of eet je de verkeerde producten. Je moet je lichaam niet uithongeren of vullen met lege caloriën, maar juist voeden met noodzakelijke voedingstoffen.  

Als je dit artikel interessant of waardevol voor je gezondheid vind geef je het dan ook een beoordeling? Dit kun je doen door op de sterren te klikken. Ook vind ik het leuk als je een reactie plaatst.

Laatst aangepast op Vrijdag, 03 november 2017 09:40

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.