Deze pagina afdrukken
Zondag, 14 augustus 2016 11:37

Kurkuma een gezond specerij

Geschreven door
Beoordeel dit item
(9 stemmen)

Kurkuma wordt ook wel koenjit of Indiaase geelwortel genoemd. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa en is familie van de meer bekende gemberwortel. Het specerij is geel van kleur en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken om rijst geel te kleuren. Ook om andere voedingsproducten te kleuren wordt kurkuma gebruikt en staat dan als E100 op het etiket. Een natuurlijk kleurmiddel wat aangeeft dat niet alle E-nummers verkeerd zijn.

Heilige kruid

Kurkuma is een specerij met geneeskrachtige werking en in India wordt het traditioneel gebruikt bij wondjes en schrammen. Het gele poedertje wordt ook wel "het heilige kruid" genoemd. Kurkuma bevat namelijk de stof curcumine, dat is een van de drie ontstekingsremmende stoffen die in de geelwortel voorkomt. Deze stof bindt zich makkelijk aan giftige verbindingen in het lichaam voordat ze schade kunnen aanrichten aan de hersenen. Curcumine beschermt op deze wijze de hersenen tegen Alzheimer en Parkinson en vertraagt het ouderdomsproces.

Anti-oxidant

Het is een zeer sterke anti-oxidant met een antibacteriële en zuiverende werking. Het helpt ontstekingen voorkomen en kan de pijn verlichten bij reuma, gewrichtspijn en artritis. Anti-oxidanten beschermen je weefsels tegen de schade die vrije radicalen hebben aangericht. Veel onderzoeken tonen inmiddels al aan dat kurkuma beschermend en voorkomend werkt bij allerlei soorten kanker. Het is zo'n sterke anti-oxidant dat hij zelfs "giftig" lijkt te zijn voor kankercellen en de kankercellen kan afremmen. In het AMC worden onderzoeken naar "de kankerkiller" gedaan en er zijn al hoopvolle resultaten gevonden bij kanker in het spijsverteringsstelsel. Kurkuma heeft waarschijnlijk een apoptose effect. Dat houdt in dat een beschadigde cel, in dit geval de kankercel, zichzelf doodt.

Gunstig voor bloed

Kurkuma heeft een gunstig effect op je weerstand en de werking van je bloedvaten. Geelwortel helpt bij het behouden van de elasticiteit van de bloedvaten, ondersteunt de wandbekleding en voorkomt ontstekingen in de bloedvaten. Het is bloeddruk- en cholesterolverlagend en zuivert het bloed. Door deze gunstige invloeden kan kurkuma helpen om hartziekten te voorkomen. Uit onderzoeken is verder naar voren gekomen dat kurkuma een positief effect heeft bij diabetes, het heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Spijsvertering

Verder heeft kurkuma een positieve invloed op onze spijsvertering doordat het de productie van maagsappen stimuleert en de werking van de lever en de gal. Kurkuma ondersteunt de vetverbranding, want hij is een echte vetafbreker en vermindert de opslag van vet in de cellen. Omdat kurkuma zich makkelijk bindt aan zware schadelijke metalen in het lichaam helpt het kruid bij ontgiften en ontlast hij zo de lever. Het specerij helpt bij darmontstekingen en maagzweren, maar ook bij PDS en de ziekte van Crohn kan het verlichting bieden.

De lijst van positieve invloeden van kurkuma kan nog wel even doorgaan

  • schimmelwerend
  • spierpijn verlichtend
  • bij vermoeidheid
  • weerstandsverhogend
  • depressie verlagend

Kortom kurkuma is een specerij wat ons lichaam veel kan bieden en daarom zeker niet mag ontbreken in het keukenkastje bij de bewuste eter. Het hoort vanzelfsprekend thuis in een gezond voedingspatroon. Als supplement suppleren is vele malen effectiever, aangezien 1 capsule meer dan 615mg curcumine bevat. Het is als supplement verkrijgbaar in de praktijk met 12% korting op de adviesprijs. (huidige cliënten 15% en in combinatie met de EMB bloedtest 18%) Neem gerust contact op, ik adviseer je graag.

Tip

Ons lichaam neemt curcumine, wat aanwezig is in het specerij kurkuma, niet makkelijk op in het bloed. Dit kun je makkelijk oplossen door kurkuma te mengen met wat olie en een snuf zwarte peper. Probeer zo vaak mogelijk kurkuma te gebruiken om je gezondheid te ondersteunen. Voeg kurkuma eens toe aan een omelet, eiersalade, rijstgerecht of kruid er een kipfilet mee.

Als je dit artikel interessant of waardevol voor je gezondheid vind geef je het dan ook een beoordeling? Dit kun je doen door bovenaan dit artikel op de sterren te klikken. Ook vind ik het leuk als je een reactie plaatst.

Laatst aangepast op Zaterdag, 07 maart 2020 11:15