Zaterdag, 20 augustus 2016 09:30

je kind leert makkelijker als het goed eet

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Ook als je nog geen schoolgaande kinderen hebt, lees vooral verder. 

Na de vakantie staat iedereen weer fris en fruitig aan de schoolpoort om te beginnen aan een nieuw leerzaam schooljaar. De eerste week is voor de meeste kinderen spannend en hij/zij krijgt veel nieuwe indrukken te verwerken. Je kind start als verlegen of juist nieuwsgierige kleuter, gaat leergierig naar een hogere groep of doubleert en maakt kennis met een nieuwe klas. Alles draait weer om regelmaat en de eerste paar dagen zijn voor iedereen, ja ook voor de ouders, wat onwennig. Maar na een week is het ritme van de dag weer helemaal terug.

Zo ook het ritme voor ons als ouders. We staan vroeg op, kleden ons aan, poetsen onze tanden, wekken de kinderen, kammen hun haren, poetsen hun tanden, verzorgen het ontbijt en vullen trouw de broodtrommeltjes. Vaak hebben we het druk, druk, druk en is het een race tegen de klok om de kinderen op tijd naar school te brengen en zelf ook nog eens op tijd op het werk te verschijnen. Door tijdgebrek wordt er daarom vaak voor een makkelijk en snel ontbijt gekozen. Denk aan een boterham of broodje met zoet beleg, bakje yoghurt met cruesli, schaaltje melk met cornflakes of andere cereals uit een kartonnen doos.

Terwijl je kind van het ontbijt smult, vaak al starend naar de TV of Ipad, vul jij snel de broodtrommel. Hop, hop een paar boterhammetjes, een pakje drinken, nog een voorverpakte snackreep of koek erbij en de trommel is klaar om in de rugzak te verdwijnen. Elke schooldag herhaalt zich dit ochtendritueel. Heel makkelijk en snel voor ons als ouders, maar oh zo saai en ongezond voor onze lieve kroost.

Ongezond?!

Hoezo ongezond? Vraag je je misschien af. Nou op deze manier krijgt je kind ongemerkt veel suikers binnen gedurende de dag. Deze verborgen suikers zorgen voor onnodige ongezonde suikerschommelingen van het bloed. Dat begint al bij het ontbijt met het eten van cornflakes, cruesli, honeypops of andere cereals. Vaak zitten deze ook nog eens in mooie kleurrijke verpakkingen, bewust onweerstaanbaar gemaakt voor kinderen. Want welk kind wil nou geen ontbijt uit een vrolijke doos die met bijtjes, kikkers of andere lachende diertjes bedrukt is. (Foei voedingsindustrie !) Deze producten zitten namelijk allemaal boordevol verborgen suikers. Maar ook de tarwe boterham of het witte broodje bestaat uit suikers, in de vorm van snelle koolhydraten.
Als je kind de dag start met zo'n soort ontbijt krijgt het halverwege de ochtend al de eerste suikerdip en is het lastig voor hem/haar om de aandacht bij de les te houden.

Rond het middaguur geniet je kind van de goedgevulde broodtrommel met het volgende suikerbommetje, namelijk het pakje drinken. Ook al staat er op de verpakking “met extra vitamine C”, “minder suikers” en “boordevol fruit” , het is verre van gezond. In één pakje yoghurtdrink, fruitsap of chocomel zitten gemiddeld 4 klontjes suiker verwerkt. Dat is bijna evenveel als in 1 glas cola!! Klik hier voor nog meer soorten pakjes drinken met het aantal suikerklontjes

Suiker in pakjes drinken

Halverwege de middag kunnen veel kinderen zich niet meer concentreren op de lesstof. En zit de leerkracht tegen het einde van de middag met een klas vol stuiterende kinderen. De volgende suikerdip is een feit. Het zal je dan ook niet verwonderen dat het gros van de kinderen zeurderig en hangerig uit school komt. Bij thuiskomst ploft je kind zo snel mogelijk op de bank met een voorverpakt reepje, koekje of snoepje (neem het ze vooral niet kwalijk, want hun lichaam smeekt om zoetigheid) Om vervolgens niet meer van de bank af te komen tot aan het avondeten.

Nou is suiker niet alleen slecht voor de tanden, maar zoals je hebt kunnen lezen zorgt suiker ook voor grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Suiker zorgt voor concentratieproblemen, humeurwisselingen en energiedipjes. Maar het ergste is dat deze suikerschommelingen slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Het kan leiden tot een nog grotere drang naar zoetigheid (de zogenoemde suikerverslaving), darmklachten, diabetes en overgewicht. In de huidige samenleving zie je helaas steeds meer dikker worden kinderen op steeds jongere leeftijd met bijbehorende klachten en ziektes.

suikerverlaving kopie

Wil je je kind al deze “ellende” besparen zorg dan dat je kind zo min mogelijk suikers binnen krijgt gedurende de dag. Zorg ervoor dat je kind verzadigende voedingsmiddelen eet met een hoge voedingswaarde. Op die manier blijft je kind (langer) gezond, kan het zich beter concentreren en komt het vrolijk en energievol uit school.

Tijdens een vakantie is het misschien een goed moment om al wat kleine aanpassingen door te voeren. Hier volgen enkele tips en voorbeelden ter inspiratie. Er zijn natuurlijk nog veel meer gezonde ideetjes te bedenken dus laat je creativiteit de vrije loop.

TIP 1; Sta 10 minuutjes eerder op om een voedzaam ontbijt te maken, dit zorgt voor een betere concentratie gedurende de ochtend.

  • omelet / gekookt eitje
  • volkoren boterham met pindakaas, vleeswaren of kaas
  • (leftover) speltpannenkoek met appel- of perenstroop
  • bakje yoghurt/melk met ongezoete ontbijtgranen of fruit

TIP 2; Eet gezamenlijk aan de gedekte ontbijttafel zonder TV, gsm of andere multimedia. Zo creëer je rust en start iedereen relaxed met de dag.

TIP 3; Als 10-uur tussendoortje kun je fruit of rauwe groente meegeven naar school. Of verras je kind eens met een zelfgemaakte smoothie, hij/zij zal verbaasd zijn hoe lekker dit is. En zo krijg je kind al een flink deel van de aanbevolen groente/fruit binnen.

TIP 4; De broodtrommel hoeft zeker niet dagelijks standaard gevuld te worden met alleen maar brood. Een left-over speltpannenkoek met rozijntjes, wrap, roggebrood of een extra gekookt eitje zijn allemaal gezonde variaties om als lunch mee te geven.

TIP 5; Vervang de suikerhoudende drinkpakjes voor water, thee of eigen gemaakte yoghurtdrank. (vers fruit, water en scheutje yoghurt blenderen en klaar is je gezonde verantwoorde drank) Pimp het water eventueel op met een paar schijfjes sinaasappel, komkommer of ander fruit. Water meegeven naar school is echt niet “zielig”..........een kind wat met suiker volgepropt wordt waar het vermoeid, dik en ziek van kan worden dat is pas zielig.

TIP 6; Bak je eigen snackrepen, cakejes of koekjes van bijvoorbeeld speltmeel. Zo voorkom je dat er teveel suikers en chemische E-nummers gegeten worden.

TIP 7; Als je je kind toch af en toe iets van onverantwoorde zoetigheid wil geven, kies dan voor één vast “snoepmoment” op de dag of doop 1 avond in de week om tot gezellige “gezins-hapjesavond”. Zo beperk je het suikerpieken zo veel mogelijk.

Probeer in alle gevallen te variëren zodat je kind zonder ochtendhumeur aan de ontbijttafel zit en uitkijkt naar het moment dat hij/zij de broodtrommel mag openen. Wat stop jij morgen in de broodtrommel van je kind?

Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat en/of sterbeoordeling geeft bovenaan dit artikel.

Laatst aangepast op Zaterdag, 12 januari 2019 22:34

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.