Donderdag, 01 september 2016 22:55

verschillende voedingsadviseurs

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Het verschil in voedingsadviseurs

In dit blog leg ik je uit hoe dat in elkaar steekt. Als je wilt afvallen kun je namelijk kiezen tussen een diëtist, consulent of deskundige. Ik zelf ben voedingsdeskundige, maar er zijn nog veel meer beroepen die zich bezig houden met voedingsadviezen geven zoals afslankconsulenten, voedingscoaches, hormoontrainers, gewichtsconsulenten en diëtisten. Diëtist is een wettelijk beschermde titel en alle andere voedingsadviseurs hebben een opleidingstitel.

Soorten advies

Er bestaat voedingsadvies en dieetadvies. Het zijn 2 verschillende benaderingen van advies. Dieetadvies wordt gegeven door een diëtist bij medische redenen of aandoeningen. Voedingsadvies valt onder advies zonder medische reden en omvat gezonde voedingsadviezen die afhankelijk van uw vraag, klachten en doelstellingen worden gegeven. Voedingsadvies wordt gegeven door iedereen die een opleiding heeft gedaan omtrent voeding.

Voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige geeft voedingsadvies. Mensen kunnen bij de deskundige terecht om af te vallen, klachten te verminderen, maar ook voor adviezen om kwaaltjes en ouderdomsziektes te voorkomen. Ik als voedingsdeskundige geef graag advies vanuit orthomoleculair en holistisch inzicht waarbij niet alleen de klachten centraal staan, maar juist de mens als geheel. Ik kijk verder dan de klachten en probeer de oorzaak te achterhalen. Dit doe ik door alle losse "puzzelstukjes" op zijn plek te leggen en te kijken naar de hormoonbalans, tekorten micro-nutriënten en de werking van de organen.

Ik beperk me zeker niet tot de beruchte “Schijf van 5” maar combineer verschillende voedingsadviezen en pas deze aan aan de behoefte van de cliënt. Hierbij houd ik het niet alleen bij advies geven, maar geef ik ook uitleg over produkten en waarom iets goed of slecht is om te eten. Ook neem ik andere belangrijke pijlers mee in de adviezen waaronder beweging, ontspanning en planning. Het doel van de adviezen en uitleg is bewustwording en een gezondere leefstijl aanleren. Samen met de cliënt op zoek gaan naar de persoonlijke leefstijl die bij het leven van de cliënt past dat is mijn missie. Wil je nog meer lezen over wat een voedingsdeskundige allemaal doet? Klik hier

Gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent helpt je met afvallen. Het voedingsadvies van een gewichtsconsulent is vaak gebaseerd op “De schijf van 5” en de “Richtlijnen Goede voeding” van de Gezondheidsraad. Zij kunnen zich registreren bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Diëtist

Een diëtist geeft dieetadviezen bij (zwaar)overgewicht, diabetes en andere aandoeningen. Een specialist verwijst je naar een diëtist als je bepaalde aandoeningen hebt of medische problemen. Een diëtist is geregistreerd bij de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) en vaak aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Diëtisten (NVD).

kosten versus vergoeding

Ik ben van CZ zorgverzekering uitgegaan, omdat ik verwacht dat de meeste mensen hier verzekerd zijn.

Voedingsadvies wordt gedeeltelijk vergoed vanuit een aanvullende verzekering als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan

  • je BMI valt tussen 25 en 30, dit betekent een licht overgewicht
  • de consulent is aangesloten bij de BGN vereniging en heeft een contract met CZ

Het is verstandig om voor jezelf te berekenen wat je kosten zijn voor de aanvullende verzekering en te voorspellen met welke onkosten je te maken krijgt en hoeveel vergoeding hier tegenover staat. In veel gevallen betaal je meer premie dan dat je vergoeding krijgt. Hier enkele voorbeelden van aanvullende premiekosten versus vergoeding voedingsadvies. Indien je geen andere vergoedingen aanvraagt zoals fysiotherapie, bril of contactlenzen dan kun je zien dat je meer premie betaalt dan dat het vergoeding oplevert.

  • Aanvullende verzekering Basis €93,- extra premiekosten per jaar. Vergoeding voedingsadvies €50,- per jaar
  • Aanvullende verzekering Jongeren €224,- extra premiekosten per jaar. Vergoeding voedingsadvies €50,- per jaar
  • Aanvullende verzekering Plus €227,- extra premiekosten per jaar. Vergoeding voedingsadvies €75,- per jaar


Dieetadvies wordt vergoed vanuit de basisverzekering als er aan de volgende voorwaarden is voldaan

  • er is een (medische) verwijzing van een specialist (huisarts enz)
  • de diëtist heeft een contract met CZ

De basisverzekering geeft recht op 3 uren dieetadvies vergoeding welke verrekend wordt met het eigen risico. Vanuit aanvullende pakketten heb je, indien 3 uren niet genoeg zijn, nog recht op €120,- vergoeding per jaar.

Vergoeding ja of nee?

Elk jaar is het weer onzeker of de regels aangepast worden en of de vergoeding blijft bestaan vanuit de zorgverzekering. Vergoedingen zijn afhankelijk van voorwaarden.

Voedingsdeskundige

Eet je Goed is niet aangesloten bij verenigingen en heeft ook geen contract met een zorgverzekering. De reden hiervoor is dat er naar mijn idee te veel regels en voorwaarden aan vast hangen. Bovendien vind ik dat de vergoedingen erg laag zijn in verhouding met de premies die je betaalt voor aanvullende verzekeringen. Voedingsadvies van Eet je Goed wordt derhalve niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Mijn tarieven houd ik om die reden laagdrempelig. Ik heb een "vergoeding" als het ware al verrekend. Klik hier om een gratis vrijblijvende afspraak te maken.

Gewichtsconsulent

Dit advies wordt bij CZ niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt het gedeeltelijk (€50 tot €100) vergoed vanuit aanvullende pakketten mits er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In bovenstaande voorbeelden is te zien wat de kosten versus vergoedingen zijn van de aanvullende verzekeringen.

Diëtist

Dieetadvies wordt 3 uren vergoed vanuit de basisverzekering, mits de diëtist een contract heeft met de zorgverzekeraar. Je hebt bovendien een verwijzing nodig van een specialist.

Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat en/of sterbeoordeling geeft bovenaan dit artikel.

 

Laatst aangepast op Woensdag, 06 maart 2019 14:47

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.