Maandag, 03 oktober 2016 18:45

Jij bepaalt het resultaat

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Hoewel we vaak zeggen of denken dat we willen veranderen is het werkelijke doen iets heel anders. Je kunt wel zeggen ik wil gezond, slank en fit zijn, maar om dan ook daadwerkelijk de stap te zetten richting de sportschool of gezonder te gaan eten is iets heel anders.

Routine en gewoontes

Het merendeel van wat je dagelijks doet is routine, een reeks van gewoontes die je zonder na te denken stelselmatig afwerkt. Deze gewoontes zijn door de jaren heen ontstaan. Je hebt ze zo vaak herhaald dat je hersenen er zonder na te denken wel raad mee weten.

  • je staat 's morgens op, gaat naar de toilet, poetst je tanden en maakt ontbijt
  • je gaat naar je werk, checkt je mail, neemt wat lekkers bij de thee en werkt routine-matig je werkschema af
  • eenmaal thuisgekomen gaat alles volgens de dagelijkse routine van de dag. Was aanzetten, koken, eten, opruimen, douchen, tv kijken met een  bakje chips en pinda's op schoot en gaan slapen

Gewoontes zijn een onderdeel van een proces en ze leiden uiteindelijk tot een “uitkomst”. Ben je niet tevreden met de uitkomst, denk aan gewichtstoename, dan zul je je gewoontes moeten veranderen.

Verandering is mogelijk

Verandering is zeker niet makkelijk. We zijn immers gewoontedieren en houden van onze vertrouwde comfortzone. Maar om de “uitkomst” van het proces te veranderen zul je moeten beginnen bij het begin, je gewoontes aanpakken. Om de uitkomst te veranderen hoef je dus alleen maar je hersenen opnieuw te “programmeren”. Immers heb je in de loop van de jaren gewoontes ontwikkeld waar je nu niet meer bij nadenkt. Zo kun je dat ook doen met je leefstijl veranderen, gewoontes vervangen door andere gewoontes. En ze zo vaak herhalen dat de nieuwe gewoontes ook weer op de automatisch piloot worden gedaan. Belangrijk hierbij is kleine stapjes te nemen, niet alles tegelijk willen veranderen, geduld hebben en veel herhalen. Klinkt makkelijk of niet?

Verleg je focus

Wil jij afvallen? Probeer je dan niet alleen op het resultaat te focussen, want dat kan je motivatie een stuk naar beneden trekken. Gewichtsverlies is immers niet iets wat je van de ene op de andere dag ziet. Nee, gewichtsverlies is een bijkomend gevolg van alle handelingen en keuzes die je maakt gedurende de dag. Gewichtsverlies is de uitkomst van een proces. Verleg je focus daarom op het moment zelf en geniet van het gevoel wat de nieuwe keuzes je geven. Ervaar de rust in je hoofd die je krijgt tijdens die heerlijke boswandeling. Geniet van de energie die je krijgt van een gezonde maaltijd en proef de intense pure smaken. Voel je zelfverzekerd en trots na een flinke krachttraining. Sta stil bij het moment zelf en voel wat het met je doet. Zo ervaar je wat nieuwe gewoontes je geven; persoonlijke groei, een trots gevoel, de voldoening envolop energie. Op deze manier wordt afvallen een bijzaak en is het genieten in plaats van moeten.

Jij bepaalt de uitkomst

Elke stap die je zet telt mee voor het uiteindelijke resultaat. Om dit iets duidelijker te maken laat ik je even je fantasie gebruiken. Ik ga je 2 voorbeelden geven die je laten inzien dat jij het heft in eigen handen hebt om iets te veranderen.

Voorbeeld 1
Stel je eens voor dat je in je auto rijdt op een hele lange rechte weg. Je houdt je stuur precies recht, maar na een tijdje draai je het stuur 1 millimeter naar links. Er gebeurt niet veel in het begin en je zal voorlopig nog netjes op je eigen weghelft blijven rijden. Maar na een paar kilometer rijden kom je erachter dat je richting de middenstreep rijdt. Je stuur heeft maar een kleine koersverandering ondergaan en toch kom je uiteindelijk bij een heel ander doel uit, namelijk op de andere weghelft.

Conclusie; Iedere verandering is belangrijk, hoe klein deze ook mag zijn. Want kleine veranderingen geven op lange termijn grote gevolgen. Als je steeds een kleiner schepje suiker in je koffie doet heeft dit een positief gevolg op lange termijn. Maar als je elke dag een Mars eet bovenop je normale eetgedrag dan weeg je elk jaar een paar kilootjes zwaarder. Wat je ook doet of kiest, jij bepaalt het resultaat.

Voorbeeld 2
Stel je eens voor, je staat onderaan de voet van een immens hoge prachtige berg. Het is een langgekoesterde wens van je om deze berg te beklimmen. Je hebt er lang op moeten wachten en vandaag is het eindelijk de grote dag. De klim zal niet makkelijk worden, maar toch begin je vol goede moed aan het avontuur. Je neemt het eerste pad wat voor je voeten ligt en wandelt rustig naar boven. Onderweg kom je lastige, moeilijk te bewandelen paden tegen. Ze liggen vol met rotsblokken en losse keien die ervoor zorgen dat je voeten en enkels het zwaar te verduren hebben. Maar vastberaden loop je door. Na enkele uren loop je over kronkelige paden vol met kuilen die afgewisseld worden met mul zand. Tot overmaat van ramp gaat het ook nog regenen. Je voelt de zware backpack snijden in je schouders en je energie vloeit langzaam uit je lichaam. Alles stapelt zich op, je hebt het moeilijk en je probeert in de verte te zoeken naar de bergtop. Je kunt niet zien hoever het nog is, want je zit op zo'n hoge hoogte dat de wolken je zicht beperken. Allerlei gedachtes gaan door je hoofd en je besluit uiteindelijk om toch maar af te dalen. Je geeft het op.

Conclusie; Hoogstwaarschijnlijk was je een paar meter verwijdert van je doel, je zult het nooit weten. Als je nog even had doorgezet had je je doel wel bereikt. Zo is het ook met afvallen of een gezonde leefstijl aanleren. Gewoontes veranderen gaat niet zonder slag of stoot. Het kost tijd en energie om blijvend te veranderen. Geef dus niet te snel op, bijt door de zure appel heen in moeilijke tijden en je wordt beloond met een prachtig blijvend resultaat. Kortom, jij bepaalt wie je bent.

Laatst aangepast op Maandag, 17 april 2017 09:52

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.