Maandag, 21 november 2016 19:05

Ontbijt is belangrijkste maaltijd van de dag

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

De meeste mensen denken dat ontbijten dé belangrijkste maaltijd van de dag is, want iedereen heeft het zo “geleerd”. Dit is een achterhaalde gedachte zonder onderbouwd bewijs. (ik heb tot nu toe nog niets gevonden). Als we kijken naar onze vroege voorouders …...zij aten niet binnen een uur na het wakker worden, er was immers geen goedgevulde koelkast of voorraadkast om open te trekken. Waarom ontbijten wij dan wel dagelijks en “grazen” we de hele dag door?!

Maar ontbijt brengt toch het metabolisme op gang en is nodig om de motor op te starten?

Dit klopt niet! Je lichaam heeft voldoende energie opgeslagen als glycogeen (glucose) in je lever, je spieren en gemiddeld heb je 15 kilo lichaamsvet, oftewel 115.000 calorieën opgeslagen energie. Voor energie of je metabolisme op gang te brengen heb je dus geen ontbijt nodig.

Het ontbijt soms overslaan kan voor sommige mensen juist goed zijn!
Heb je last van moeheid, buikvet, verminderde focus, stemmingswisselingen, de hele dag trek, hormoonklachten dan is het voor jou misschien juist goed om minder eetmomenten op een dag te hebben en regelmatig te “vasten”.
Denk je nu van, het ontbijt is juist mijn favoriete maaltijd van de dag en dat wil ik niet missen! Ik ben ook iemand die ontzettend houdt van heerlijke ontbijtjes, maar ik eet ze op sommige dagen gewoon wat later.

Let wel, ontbijt uitstellen is niet voor iedereen is geschikt. Denk aan zogenden, zwangeren, mensen met een lage bloeddruk en zo zijn er nog wat uitzonderingen. Wil je hier meer over weten? Maak een vrijblijvende afspraak.

Ontbijten is ontstaan tijdens de industriële revolutie toen fabrieksarbeiders lange dagen maakten. En vergeet ook de commerciële belangen achter het ontbijt niet. Met de introductie van het “verplichte” ontbijt wordt er sindsdien steeds meer gegeten. De voedingsindustrie probeert ons sowieso steeds meer eetmomenten te verkopen. Vier uur…..Cup-a-soup, waarom moet je perse om 4 uur een soepje? Ja, als je je bloedsuikerspiegel niet onder controle hebt dan heb je inderdaad rond 4 uur een dipje. TIP Verander de samenstelling van je voeding en je hebt geen energiedips meer. 

Wat zijn de positieve effecten als je regelmatig “vast” en het ontbijt op een later tijdstip nuttigt

• verlenging levensduur
• betere vetverbranding
goed voor cholesterol. Vermindert LDL (slechte cholesterol) en verhoogt HDL (goede cholesterol)
• betere gevoeligheid voor insuline
• betere concentratie en geheugen. Je voelt je scherper en alerter door het vrijkomen van ketonen.
• vermindering laaggradige ontstekingen
• verbetering productie HGH hormoon, hierdoor meer spiergroei en betere reparatie van weefsels
• goed voor celvernieuwing en afbraak “verkeerde” cellen
• verlaging van risico kanker
• positief effect op de bloeddruk
minder eetbuien en lekkere “drang”

Laatst aangepast op Vrijdag, 01 februari 2019 14:54

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.