Deze pagina afdrukken
Vrijdag, 27 januari 2017 14:28

De oorzaak van klachten en kwaaltjes begint hier

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel last van een of ander vage klacht. Slapeloosheid, huidklachten, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn zijn aan de orde van de dag. De meeste mensen vinden deze kwaaltjes inmiddels vanzelfsprekend en nemen ze voor lief. Anderen gaan ermee naar de huisarts en krijgen een medicijn voorgeschreven. Dit medicijn bestrijdt de symptomen, maar daarmee wordt de oorzaak niet aangepakt. Om echt van je klachten verlost te worden zul je op zoek moeten gaan naar de oorzaak. Een EMB bloedtest kan hierbij ondersteunend zijn.

Ziek plantje

Stel je eens voor dat je een plantje hebt met een paar bruine dorre blaadjes. Je vindt het jammer dat hij er zo bij staat dus je geeft hem wat extra water en regelmatig verwijder je trouw de dorre blaadjes. Dit blijft zo een tijdje doorgaan, maar op een dag zie je je plantje helemaal verdort en kromgebogen in zijn potje staan. Hij heeft het helaas niet gered. Dus hopla je gooit hem in de kliko en gaat gewoon een nieuwe halen. Dit is dus echt een voorbeeld van symptoombestrijding, want er wordt niet gekeken naar de wèrkelijke oorzaak van zijn dorre blaadjes. Was de overlevingskans niet veel groter geweest als je de oorzaak had aangepakt en het plantje nieuwe aarde, wat mest, plantenvoeding en extra zonlicht had gegeven? 

Je darmen

Als jij regelmatig last hebt van rommelende darmen, obstipatie, diarree, winderigheid, buikpijn of een opgeblazen buik die (vooral 's avonds) eruit ziet als een beginnend zwangerschapsbuikje dan betekent dat dat je darmen niet goed functioneren. Blijf je met deze klachten doorlopen dan is de kans groot dat je andere gezondheidsklachten krijgt. Eczeem, fibromyalgie, depressie, hormoonklachten, astma, oprispingen en infecties breng je misschien niet meteen in verband met je darmen, maar toch zijn je darmen vaak wel de boosdoeners. 

Je darmen zijn net zo belangrijk als de wortels van een boom, ze nemen voedingsstoffen op en niet-bruikbare voedselresten verlaten via de ontlasting je lichaam. Je darmen zijn een cruciaal onderdeel voor je gezondheid, gemoedstoestand en gewicht. Wist je dat je darmflora zelfs kan bepalen wat je wilt eten en of je zin hebt in zoetigheden?

Darmflora

In je darmen leven ontelbare miljarden bacteriën die samen zo'n 2 kilo wegen, ook wel de darmflora genoemd. De allereerste darmbacteriën krijg je binnen bij je geboorte via de anus en vagina van moeder. Keizersnee-kindjes krijgen de eerste bacteriën binnen via huidcontact. Gedurende je leven 'spaar' je je darmflora bij elkaar en ieder mens heeft een eigen unieke darmflora, te vergelijken met een vingerafdruk. Een goede darmflora zorgt voor de vertering van je voedsel, productie van B-vitamines, opname van voedingsstoffen en voor je immuunsysteem (weerstand).

Na een antibiotica kuur heeft je darmflora een flinke deuk opgelopen, want antibiotica doodt niet alleen slechte bacteriën maar ook de goede. Je darmflora moet dan weer hersteld worden. Bekende probiotica drankjes zijn Activia, Actimel of Yakult, maar bevatten slechts 1 of 2 soorten bacteriën. De vraag is of deze drankjes hun beloftes kunnen nakomen en of ze voldoende bijdragen een goede darmflora. (meer informatie) Een goed pro- en prebiotica supplement met meerdere bacteriestammen is dan een betere keuze en zeker niet overbodig. Verkrijgbaar in mijn praktijk.

De invloed van slechte bacteriën

Het eten van ongezonde voeding, te weinig vezels, veel suikers, medicijnen zorgen voor een overdaad aan slechte bacteriën. Een darmflora die merendeels bestaat uit slechte bacteriën maakt het lastiger om gewicht te verliezen. De voedingsbron van deze slechte bacteriën is namelijk 'suiker' en indirect zorgen deze bacteriën er dus voor dat jij een grote drang naar zoet hebt. (interessant om te lezen Dik door bacteriën)

Een slechte darmflora verteert je eten minder goed en neemt te weinig voedingsstoffen op. Het gevolg hiervan is dat er een tekort ontstaat aan mineralen en vitamines. Een ander gevolg van een slechte darmflora is dat er kleine gaatjes ontstaan in je darmslijmvlies (lekkende darm) waardoor schadelijke stoffen je lichaam in sijpelen. Je lichaam haalt op dat moment alle kanonnen uit de kast en zet een heel leger in om deze schadelijke stoffen aan te vallen. Je immuunsysteem draait op volle toeren en dat kost ontzettend veel energie.

Daarom is het bijna altijd zo dat extreme vermoeidheid samenhangt met een lekkende darm. Andere klachten die voortvloeien uit een lekkende darm zijn allergieën, astma, PDS, depressieve klachten, hormoonklachten en ontlastingsproblemen. Ook in de hersenen kunnen problemen ontstaan door een lekkende darm. De schadelijke stoffen die door het darmslijmvlies sijpelen verstoren de neurotransmitters. Dit heeft invloed op je humeur en hersenfuncties, je concentreren wordt lastig en je geheugen lijkt wel een zeef.

Medicijnen

Ik krijg veel cliënten in mijn praktijk die medicijnen gebruiken, maar eigenlijk niet precies weten waarom ze deze moeten slikken of wat er precies met hun aan de hand is. Ze slikken dus iets, maar hebben niet eerst naar de oorzaak van hun klachten gezocht. In de reguliere geneeskunde (huisarts) is dit heel normaal om medicijnen voor te schrijven als een pleister op de wond. De lekkende darm is daar helaas nog niet zo bekend, terwijl toch veel gezondheidsklachten hun oorsprong vinden in de darmen.

Op zoek naar de oorzaak

Ik ga wel op zoek naar de oorzaak van de klachten. Ik stel mijn cliënten altijd een heleboel vragen en na een uitgebreid gesprek kom ik regelmatig tot de conclusie dat hun klachten veroorzaakt worden door een verstoring in het spijsverteringsstelstel. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit de mond, maag, alvleesklier, lever en de darmen. Om klachtenvrij te zijn is het belangrijk dat elk orgaan goed functioneert.

Naar aanleiding van de klachten wordt er een voedingsplan opgesteld om de organen te herstellen. Soms is het nodig om een EMB bloedtest af te nemen en voedingssupplementen voor een bepaalde tijd in te zetten. Deze tijdelijke supplementen leveren een boost aan noodzakelijke stofjes om alle spijsverteringsorganen te helen en ondersteunen totdat ze weer zelfstandig aan het werk kunnen.

spijsverteringsstelsel

Indien 1 van de organen zijn werk niet goed doet dan zorgt dit verderop in de spijsvertering voor problemen. Het voedsel is dan immers niet voldoende bewerkt om naar het volgende orgaan te gaan. Stel je kauwt niet voldoende dan is je eten niet fijn genoeg 'geknipt' om naar de maag te gaan. Je maag hoort op zijn beurt voor voldoende maagzuur te zorgen om bacteriën te doden en om de voedseldeeltjes tot nog kleinere deeltjes te knippen. Als je te weinig maagzuur produceert (symptomen oprispingen en boeren) dan komen er te grote voedseldeeltjes terecht in de darm. En zo speelt elk orgaan een cruciale rol bij de vertering van je voedsel. 

Tips voor een betere darmwerking

De disbalans in de darmen is te herstellen door middel van de juiste voeding, voldoende vezels, pre- en probiotica en niet te vergeten door het repareren van andere spijsverteringsorganen. Vaak verdwijnen daarmee ook je klachten. De volgende tips zijn voor een betere darmwerking

  1. Beperk het gebruik van antibiotica, pijnstillers en medicijnen
  2. Wees zuinig met suikers, dit is voeding voor de slechte bacteriën
  3. Drink voldoende water, dit houdt de ontlasting soepel
  4. Eet vezelrijk, je goede darmbacteriën zijn je dankbaar
  5. Beweeg, dit bevordert de darmperistaltiek
  6. Eet minder bewerkt voedsel
  7. Vermijd voeding waar je slecht op reageert
  8. Neem de tijd voor ontspanning, stress is funest voor je darmflora

Een gezonde darmflora bestaat merendeels uit 'goede' bacteriën en verteert je voeding optimaal.  De 'goede' bacteriën houden ziekmakende indringers buiten de deur doordat ze een zure PH-waarde in de darmen creëren waar slechte bacteriën niet kunnen overleven. Een gezonde darmflora geeft energie, zorgt voor een goede weerstand en draagt bij aan een gezond gewicht. 

 

Laatst aangepast op Woensdag, 19 februari 2020 15:46