Dinsdag, 22 augustus 2017 18:46

Wandelen is goed voor je

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom wandelen?

Wil jij afvallen, jezelf gemotiveerd houden, meer energie krijgen en je gezondheid bevorderen? Ga dan wandelen. Door regelmatig te gaan wandelen ga je je bovendien gelukkiger voelen en krijg je zin om (nieuwe) dingen te ondernemen. Dit komt doordat wandelen je 'feelgood-hormonen' laat stijgen.

Een van deze feelgood-stofjes is dopamine en zorgt ervoor dat je veel meer geniet in het hier en nu, maar het zorgt er ook voor dat je motivatie aangewakkerd wordt en blijft. Dit is vooral handig als je iemand bent die snel de handdoek in de ring gooit.

Het andere feelgood-stofje is serotonine en dit is een van de bekendste gelukshormonen en meteen ook een van de belangrijkste. Het speelt een grote rol bij je geluksgevoel, libido, humeur, slaapritme, zelfvertrouwen en bovendien ondersteunt het je geheugen en leerproces.

Serotonine heeft ook directe invloed op je eetlust. Als je serotonine niveau hoog is dan eet je minder, omdat je sneller verzadigd bent. Bij voldoende serotonine in je lichaam verlaag je dus je calorie-inname en kun je overgewicht tegengaan. Verderop in dit artikel kun je lezen hoe je een tekort aan serotonine kunt herkennen.

Nog meer voordelen van wandelen

Wandelen is niet alleen een leuke bezigheid, maar wist je dat je van regelmatig wandelen ook meer energie krijgt en dat het diverse gezondheidsvoordelen oplevert?

 • het verlaagd de kans op (darm)kanker
 • het vermindert de kans op diabetes 2
 • je hart en longen worden er sterker van
 • het verlaagd je cholesterol en bloeddruk
 • het stimuleert een goede darmwerking (PDS vermindert)
 • het risico op dementie (Alzheimer) wordt lager
 • het is goed voor de bloedcirculatie en spijsvertering
 • het draag bij aan een gezond gewicht
 • ............eigenlijk is wandelen goed voor ALLES

Je brein en darmen werken samen

Vaak wordt gedacht dat serotonine (geluksstofje) alleen in de hersenen geproduceert wordt, maar wist je dat het merendeel 90% in de darmen wordt aangemaakt? Het is daarom oh zo belangrijk om je darmen en darmflora gezond te houden. Dit doe je door goed te eten, voldoende vezels binnen te krijgen en regelmatig een wandeling te maken. Je darmen en brein zijn de hele dag 'in gesprek' met elkaar en miscommunicatie tussen deze 2 organen kan diverse klachten opleveren. Het zou zelfs een van de oorzaken van PDS kunnen zijn, best gek eigenlijk vind je niet?. (bron Stichting Darmgezondheid) Vaak hebben mensen met psychische problemen (stress, depressie, paniek, angst) ook last van darmklachten. Misschien heb je zelf wel eens gemerkt dat als je veel stress hebt dat je dat ook merkt aan je buik? 

10 symptomen van te weinig serotonine

Als je darmen niet in balans zijn dan kan er een tekort aan serotonine ontstaan. Hieronder staan enkele signalen. Overigens wil dit niet zeggen dat je overal last van moet hebben of dat deze klachten alleen veroorzaakt worden door een te laag gehalte serotonine.

 1. veel trek in zoetigheid
 2. je voelt je snel persoonlijk aangevallen. Een onschuldige opmerking kan jou helemaal van je stuk brengen
 3. slapeloosheid
 4. een verhoogd angstgevoel
 5. gebrek aan energie
 6. lage pijngrens
 7. snelle stemmingswisselingen. Je kan je van het ene op het andere moment blij, verdrietig, boos of depressief voelen
 8. erg gevoelig voor geluiden
 9. je voelt je 'down' en somber
 10. darmklachten, PDS

Allemaal aan de wandel ;-P  Heb je meer hulp nodig om je darmflora in balans te krijgen? Neem gerust contact op 

Laatst aangepast op Zondag, 18 november 2018 13:27
Meer in deze categorie: Wat doet een voedingsdeskundige »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.