Zondag, 17 september 2017 16:26

Lijnen en lightproducten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Iemand die wil afvallen die gaat aan "de lijn". Nu ik het zo schrijf komt er een big smile op mijn gezicht............een hondje gaat ook aan de lijn, maar je snapt denk ik wel wat ik ermee bedoel ;-) Aan "de lijn" betekent calorieën tellen en alles afwegen op de weegschaal zodat je maar niet teveel binnenkrijgt. Lijnen is je strikt aan regeltjes houden en goh wat is er toch veel wat je niet mag als je aan de lijn bent. Eigenlijk is de gekozen benaming "aan de lijn" nog niet zo verkeerd, want soms voelt het alsof je echt aan de lijn ligt en dat de teugels flink strak getrokken zijn.

Lijnen en caloriëen tellen

Calorieën tellen lijkt een goede manier als je gewicht wilt verliezen, echter is het een van de grootste fouten die je kunt maken. Waarom?

  • Nou ten eerste is het een ouderwetse en achterhaalde methode om af te vallen. Je focussen op calorieën tellen is in het begin misschien nog te doen, maar op den duur wordt je er niet blij van. Daarnaast is het veel belangrijker waar de calorieën vandaan komen en hoe je lichaam hierop reageert. Voorbeeld 1; 1500 Kcal chips heeft een ander effect op je figuur als 1500 Kcal wortelen. Voorbeeld 2; Je lovehandles groeien van dagelijks 2 Princekoek eten, maar niet van het dagelijks eten van 2 sappige peren.....en toch zijn het evenveel Kcal.
  • Om laag in calorieën te blijven worden er vetten geschrapt, omdat deze veel meer calorieën bevatten dan koolhydraten of eiwitten. En natuurlijk is het geweldig als je minder junkfood en chips eet, maar wist je dat er ook vetten zijn die je beter wel kunt blijven eten? Dat deze vetten nodig zijn om af te vallen, dat deze vetten je energie geven en goed zijn voor je hormoonbalans? Ook vitamines en mineralen uit een rauwkostsalade worden beter opgenomen als er een flinke eetlepel olijfolie of avocado aan toegevoegd is. Gezonde vetten moet je om deze en andere redenen dus juist blijven eten.

Calorieën tellen is overbodig als je kiest voor gezonde voeding. Onder gezonde voeding verstaan we vis, vlees, noten, zaden, roomboter, avocado, olie, groente en fruit. Hiervan zul je niet snel teveel Kcal eten, omdat deze producten je voeden en lang verzadigen. 

Suikers, vetten en light

Als calorieën tellen niet de oplossing is om af te vallen, helpt het dan als je lightproducten kiest? Hierover zijn de meningen verdeeld, maar opmerkelijk is wel dat sinds er lightproducten op de markt zijn het aantal mensen met overgewicht alleen maar is toegenomen. 

Het ene eruit, het andere erin

Lightproducten mogen light genoemd worden als ze 30% minder Kcal, vetten of suikers bevatten als het normale product. Op de verpakking staat "minder suikers" zoals bij frisdrank en jam of "minder vet" zoals bij kaas en zuivel. Om deze producten smaakvol te houden worden de verminderde vetten vervangen door extra suikers en vice versa. En om de Kcal van een product laag te houden worden suikers vervangen door chemische suikers zoals aspartaam (E951), sucralose (E955) en acesulfaam-K (E950).

Suikervervangers zijn goedgekeurd in Nederland en worden veel gebruikt in lightproducten, Optimel, Vifit, snoep, zoetjes, frisdrank en zelfs in voedingssupplementen! Vraag me af of je een tekort aan chemische suikers kunt hebben en of je lichaam ze überhaupt nodig heeft, maar dat terzijde. Meningen over de veiligheid van suikervervangers zijn heel verschillend. Cavia's, konijnen, ratten en andere onderzoeksdieren vertonen echter wel ongewenste bijwerkingen na het gebruik van deze zoetstoffen, denk aan hersentumoren, schildklierproblemen, miskramen en neurotische afwijkingen. Het lange termijn effect van zoetstoffen op de mens is nog onbekend.

Je lichaam raakt in de war van kunstmatige zoetstoffen

  • Wij mensen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet, zou daarom moedermelk zoet smaken? Lightproducten smaken mierzoet en als je lichaam zoetigheid proeft zal het hierop reageren door insuline te produceren. (bron) Maar zolang er insuline in je bloed circuleert verbrandt je geen vet. Weer een bewijs dat het niet altijd draait om calorieën, maar om hoe je lichaam op voeding reageert.  
  • Wanneer je lichaam zoetigheid proeft denkt het ook daadwerkelijk energie te krijgen. Echter is dit niet zo met kunstmatige zoetstoffen, want deze bevatten 0 Kcal dus 0 energie. Je lichaam zal daarom op zoek gaan naar echte suikers, echte energie...... en hoppa daar sta je voor de kast vol met lekkernijen.
  • Light bevat over het algemeen dan wel minder Kcal, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat er uiteindelijk meer calorieën genuttigd worden. Als je te weinig Kcal eet is het logische gevolg honger en trek. Dit ga je dan compenseren met snaaibuien. Hierdoor verstoor je je honger- en verzadigingshormonen en het gevolg kan zijn dat je van 'gewone' producten dan ook meer gaat eten.  
  • De mindfuck van light is dat light geassocieerd wordt met gezond. Het psychologische effect speelt hier natuurlijk mee, want wie denkt er niet "och, ik neem er nog een paar, want het is toch light". (bron
  • Je darmflora wordt niet blij van chemische zoetstoffen. Sommige kunstmatige zoetstoffen kunnen voor een opgeblazen buikgevoel of winderigheid zorgen.
  • Kunstmatige zoetstoffen kunnen klachten geven van hoofdpijn, migraine of sombere gevoelens. Bovendien hebben ze een negatief effect op de totale hormoonbalans, omdat de lever belast wordt met chemische troep.

De oplossing? De voorkeur voor tè veel zoet of tè veel vet afleren is nog altijd de beste methode om af te vallen. Maar als je dan toch af en toe wil 'zondigen' neem dan gewone frisdrank of vette mayonaise in plaats van light, want eerlijk is eerlijk dat is toch veel lekkerder. Waarom geen volle yoghurt als je weet dat de lightvariant je over een half uur weer hongergevoelens geeft. En zeg nou zelf, is een blokje 48+ kaas niet veel smaakvoller als dat "30+ rubberen kaasblok"? Neem een kleinere hoeveelheid van een echt product, proef intens en geniet bewust.

Wat is jouw mening over light? Na het lezen van dit blog zul je waarschijnlijk een stuk kritischer kijken naar lightproducten. Wees nieuwsgierig, lees de ingrediëntenlijst en bekijk de voedingswaardes, want daar wordt je wijzer en slanker van.  

Laatst aangepast op Zaterdag, 12 januari 2019 22:17

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.