Maandag, 23 oktober 2017 12:58

Heb jij last van een lekkende darm of leaky gut

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Je darmen hebben een belangrijke betekenis voor je gezondheid van lichaam èn geest. Een lekkende darm is het begin van veel klachten en ziektes, maar wordt te vaak over het hoofd gezien. Heb jij een lekkende darm zonder dat je het weet? 

Wat is een gezonde darm

De binnenwand van een gezonde darm is bekleed met darmslijmvlies met allemaal kleine minivingertjes, de villi genoemd. Het slijmvlies is de barrière tussen de buitenwereld en de binnenkant van je lichaam en vormt samen met de darmflora 80% van je immuunsysteem. Het slijmvlies heeft minuscule gaatjes waar alleen voedingsstoffen doorheen kunnen stromen naar de bloedbaan. De gaatjes zijn klein genoeg om ongewenste parasieten, schimmels, bacteriën en onverteerbare voedselresten tegen te houden. Deze ongewenste bezoekers verlaten de gezonde darm via de ontlasting

Wat is een lekkende darm

Een lekkende darm is een aandoening waarbij het darmslijmvlies meer doorlaat dan de bedoeling is. Wanneer het darmslijmvlies beschadigd is, zijn de gaatjes zo groot geworden dat ongewenste indringers en te grote voedingsstoffen de bloedbaan binnen dringen. In dat geval spreek je over een lekkende darm of leaky gut. Een voedselallergie kan een van de gevolgen zijn van een lekkende darm. Door middel van een EMB bloedtest kom je erachter welke voeding je niet goed verdraagt. 

Als voorbeeld ; Je eet een appel, deze wordt niet goed verteerd en hierdoor komen de te grote appelstukjes via de leaky gut in je bloedbaan terecht. Je lichaam ziet deze stukjes appel als een ongewenste indringer. Om deze "indringers" onschadelijk te maken worden er anti-lichamen geproduceerd. De anti-lichamen zijn slimme specialisten, want de appel vergeten ze nooit meer. Elke keer als er nu een appel gegeten wordt ontstaat er een reactie.

Deze reactie kan heel divers zijn van hoofdpijn, hartkloppingen, huidproblemen tot slaapproblemen en kan tot wel 72 uur na het eten van een product optreden. Het is dan ook heel lastig om te achterhalen op welk product je 'slecht' reageert. Je kunt je voorstellen dat een lekkende darm ook allerlei andere indringers doorlaat, zoals gluten en dat er hierdoor diverse allergieën of intoleranties kunnen ontstaan.

Darm functie 300x205

Waardoor ontstaat een lekkende darm

 • eenzijdig eetpatroon rijk aan suikers, tarwe, gluten, melkeiwit, peulvruchten en soja
 • chronische stress
 • te weinig slaap
 • candida albicans. Hier is met een tijdelijk aangepast eetpatroon en aanvullende supplementen vanaf te komen
 • verstoorde darmflora, dysbiose
 • tekort aan zink en vitamine A en D
 • overmatig alcoholgebruik
 • antibiotica, langdurig gebruik van medicijnen, cortisonen, NSAID's en Ibuprofen. Heb je een blaasontsteking? Via de praktijk zijn supplementen verkrijgbaar die liefdevoller omgaan met je darmflora dan antibiotica. Het laat de goede bacteriën met rust en pakt alleen de boosdoeners aan.

Symptomen

Je hoeft zeker niet elk symptoom te ervaren om een lekkende darm te hebben

Een lekkende darm gaat vaak gepaard met verhoogde CRP-waarden in het bloed en een verlaagde B12 en vitamine D status. Deze waardes kun je via een EMB test laten meten bij mij in de praktijk. 

image 1518627931 5153694 1lichenificatie bij atopie 2 1

Gevolgen leaky gut

Een leaky gut belemmert de opname van mineralen en vitamines en hierdoor ontstaat er een tekort aan belangrijke micro-nutriënten. Blijft een leaky gut onbehandeld, wat vaak voorkomt omdat het moeilijk herkend wordt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Omdat het lichaam voortdurend moet vechten tegen ongewenste indringers, parasieten en bacteriën wordt de lever overbelast en kunnen de bijnieren uitgeput raken. Bijnieren zijn verantwoordelijk voor diverse hormonen waardoor er een disbalans ontstaat tussen de hormonen.

En in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan zoals Coeliakie, Crohn, Diabetes 1, schildklierproblemen en reuma. Gluten en caseïne die via de leaky gut in de bloedbaan komen kunnen de neurotransmitters zo verstoren dat het ADHD, dyslectie, bipolaire stoornis en depressie kan triggeren. Andere gevolgen van een lekkende darm kunnen zijn huidproblemen, acne en eczeem. Maar ook hardnekkig overgewicht, chronische vermoeidheid kunnen een gevolg zijn. Bijna alle klachten ontstaan in je darmen.

Een lekkende darm kan in verband worden gebracht met

 • overgewicht
 • vermoeidheid
 • huidproblemen, acne, eczeem, psoriasis
 • allergische reacties
 • ontstekingsvormen, artritis, fibromyalgie
 • astma, luchtwegproblemen
 • PDS
 • spijsverteringsklachten
 • psychische problemen
 • terugkerende blaasontstekingen

Herstel is mogelijk

Leaky gut wordt in de reguliere geneeskunde niet erkend en vaak ook niet herkend. Er lopen dan ook heel veel mensen mee rond zonder dat ze het doorhebben. Dit lijkt misschien raar, maar eigenlijk is het best logisch, want wie denkt er bij chronische vermoeidheid, reuma, allergieën, huidklachten en overgewicht aan een leaky gut? Nou, ik in ieder geval wel ;-)

Twijfel je of je een lekkende darm hebt? Via info@eetjegoed kun je een gratis vragenlijst/test aanvragen, vraag naar 'test Lekkende darm". Ook kun je bij mij een EMB bloedtest laten afnemen om tekorten, blokkades en oorzaken van je klachten mogelijk te achterhalen.

Heb je een leaky gut? Ga op zoek naar je voedselovergevoeligheden en beperk deze gedurende een aantal weken. Beperk ook suikers, gluten, soja (tofu) en peulvruchten. Kauw goed en reduceer stress.

Een lekkende darm kan hersteld worden door tijdelijk een aangepast eepatroon te volgen. Een aangepast eetpatroon is maatwerk en kan voor iedereen anders zijn. Daarnaast zijn er supplementen nodig om het slijmvlies te herstellen waaronder magnesium, L-Glutamine en vitamine D. Gebruik deze in overleg en onder begeleiding van een deskundige op het gebied van supplementen bij darmproblemen. Ik help je graag met klachten verminderen en het herstellen van je darmslijmvlies met behulpt van de juiste voeding en ondersteunende supplementen.

 

Laatst aangepast op Woensdag, 19 februari 2020 15:15

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.