Zondag, 30 december 2018 19:29

Stress en laaggradige ontstekingen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je bent een actieve vrouw die het graag voor iedereen goed doet. Je probeert zo goed als je kan alle ballen hoog te houden, maar het gaat je steeds moeizamer af. Je voelt je futloos, vermoeid en zit niet lekker in je vel. Je zoekt balans tussen je werk en privésituatie, maar je lijf staat voortdurend onder stress en spanning.

Stressoren

Wist je dat er naast psychische stress ook andere stressoren zijn waar je je lichaam (onbewust) aan bloot stelt? Denk aan roken, slaaptekort, granen, lightvoeding, te weinig beweging, fastfood en een te hoge Omega 6 inname. Zoals je ziet zijn er veel factoren die meespelen als het om stress gaat.

Door een continu aanwezigheid van stress ontstaan er laaggradige ontstekingen. Maar ook een tekort aan magnesium, vitamine D, en vitamine K kunnen deze laaggradige ontstekingen veroorzaken. Laaggradige ontstekingen zijn milde immuunreacties en zorgen voor verstoringen in belangrijke lichaamssystemen.

Lichaamssystemen biologische klok

Er zijn 24 uur per dag meerdere lichaamssystemen voor je aan het werk. Elk systeem werkt volgens een biologische klok. Overdag hebben je hersenen en spieren energie nodig en ’s nachts als je slaapt gaat het immuunsysteem aan de slag en vinden er herstelwerkzaamheden plaats.

Echter bij chronische stress is je immuunsysteem niet alleen ’s nachts actief, maar ook overdag. Het is 24/7 bezig met de laaggradige ontstekingen aanpakken. Maar ook andere organen zoals je hart en je lever kunnen hun taken minder goed uitvoeren. Hierdoor kunnen er zowel psychisch als lichamelijke klachten ontstaan.

Psychische en lichamelijke klachten

Laatst aangepast op Woensdag, 28 oktober 2020 13:02

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.