Zondag, 05 april 2020 15:31

Corona en overgewicht

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Corona en overgewicht blijkt een gevaarlijke combinatie

Investeren in je gezondheid is van levensbelang en dat wordt door het Coronavirus nog eens extra benadrukt. Want het Coronavirus slaat ongenadig hard toe bij patiënten met fors overgewicht. De getallen liegen er niet om, 65-80% zwaarlijvigen bezetten de Intensive Cares.

Hoe komt het dat zwaarlijvige mensen kwetsbaarder zijn?

Zwaarlijvigen hebben vaak al hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een verminderde weerstand waardoor ze minder goed opgewassen zijn tegen een venijnig virus als dit.

Buikvet verhoogt risico

Een dikke buik zit niet alleen met bewegen en draaien letterlijk in de weg. Het gewicht van een dikke buik drukt op het middenrif en de longen, waardoor het ademen moeizamer gaat. Met als gevolg dat vitale organen minder zuurstof krijgen en slechter gaan functioneren.

Buikvet is op zich al een risicofactor voor het ontwikkelen van welvaartsziekten. Het buikvet maakt namelijk continu hormonen en ontstekingsstofjes aan. Deze stofjes veroorzaken laaggradige ontstekingen, hierdoor is het immuunsysteem continue actief. Het gevolg van ‘het-altijd-aan-staan’ is een uitgeput immuunsysteem en minder witte bloedcellen. Het lichaam reageert hierdoor minder goed op ongewenste indringers waardoor het Coronavirus zich snel kan vermenigvuldigen. Het Coronavirus laat op zichzelf ook nog eens veel witte bloedlichaampjes ‘verdwijnen’ en dat is voor zwaarlijvigen, die toch al een verzwakt immuunsysteem hebben, extra nadelig. Ze worden nog vatbaarder voor een longontsteking of infectie.

Eiwit- en vetcellen als bindende factor

Het Coronavirus dringt onze cellen binnen door zich te hechten aan eiwit-receptoren van long- en darmcellen. Dat verklaart ook de hoestklachten en diarree waar veel Corona patiënten mee kampen. Volgens een onderzoek, wat nu nog gaande is, hechten de eiwit-receptoren zich ook aan vetcellen. Anders gezegd; hoe meer vetweefsel aanwezig, hoe makkelijker het virus het lichaam kan binnendringen.

Wat kun je doen?

Voorlopig blijft het Coronavirus ons nog even bezig houden en zal het de gezondheid van vele mensen testen.

Overgewicht en Corona blijkt dus een slechte combinatie, maar met een crash-dieet los je je obesitasprobleem niet op. Door het strenge dieet kan er een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, waardoor je een voedingspatroon krijgt dat je immuunsysteem nog verder aantast.

Beter is om op langere termijn je eet- en leefpatroon te veranderen en dat is niet makkelijk in deze quarantaine periode. Doordat je nu thuis zit grijp je eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo's verder toenemen.

Ik help je graag met die gezonde leefstijl, ook als je nog geen overgewicht hebt kun je preventief je gezondheid een handje helpen. Samen verbeteren we je weerstand, gewicht en buikomvang. We kunnen 1-op-1 aan de slag of je kiest voor een stok achter de deur in groepsverband. Lees hier meer over de groepscursus 

 

Bron AD en NOS

Laatst aangepast op Zondag, 05 april 2020 15:52

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.