Zondag, 05 april 2020 15:31

de gevolgen van stress

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Stress en de gevolgen

De meeste vrouwen hebben tegenwoordig een chronische stressbelasting door het combineren van de hoge werkdruk met een te druk gezinsleven en huishoudelijke taken. Maar ook chemische gifstoffen en ongezonde voeding zijn vormen van stress voor je lichaam. Door al deze verschillende vormen van stress wordt het lichaam chronisch uit balans gebracht. Stress is dan ook een grote boosdoener van heel veel lichamelijke en psychische problemen.

Chronische stress kan leiden tot

Maar hoe werkt dat dan, die stress op het lichaam?

Als je helemaal in balans bent zonder stress dan is je darmslijmvlies ‘gesloten’. Dit verandert bij kortdurende stress, bijvoorbeeld als je schrikt of bij sportprestaties, dan wordt je darmslijmvlies verhoogd doorlaatbaar gemaakt. Via kleine gaatjes kunnen dan stoffen als suiker, zout en water makkelijker vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Via het bloed gaan deze stoffen naar je spieren en je hersenen zodat je snel tot actie kunt overgaan. Bij kortdurende stress worden je darmen tijdelijk en kortstondig dus doorlaatbaar gemaakt. Dit is een gezonde natuurlijke reactie en daar is niks mee aan de hand. Zodra de stress verdwenen is sluit het darmslijmvlies weer en is alles weer normaal.

Het wordt pas een probleem als je langdurige stress hebt

Door chronische stress herstelt de darmwand zich niet en blijven de gaatjes langdurig ver open staan. Het probleem is nu dat er niet alleen suiker, zout en water doorheen gaat maar dat er ook ziekmakende stoffen (pathogen) zoals gifstoffen en slechte bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Dit veroorzaakt een zware belasting op je immuunsysteem, want deze ziet de slechte stoffen als indringers die zo snel mogelijk bestreden moeten worden. Het immuunsysteem blijft hierdoor overactief en dit kost je lichaam veel energie. Maar ook de lever wordt extra aan het werk gezet, want die moet ervoor zorgen dat de giftstoffen uit het bloed worden gehaald.

Klachten die je kunt ervaren

Bij langdurige stress en een overactief immuunsysteem kunnen de volgende klachten voorkomen

  • opgejaagd en onrustig
  • slecht slapen
  • vermoeidheid
  • pijnklachten in spieren en gewrichten
  • stemmingswisselingen
  • brainfog (vergeetachtig en slechte concentratie)
  • somber, futloos
  • huidklachten

Merk jij dat je lichaam veel stress ervaart of wil je weten wat de oorzaak is van jouw klachten? Neem dan contact op 

Laatst aangepast op Woensdag, 28 oktober 2020 11:03

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.