Zaterdag, 09 juli 2016 22:50

Wat doet een voedingsdeskundige

Geschreven door
Beoordeel dit item
(13 stemmen)

Als je dit artikel hebt gelezen hoop ik dat je wat beter inzicht hebt gekregen in de werkzaamheden van mij als voedingsdeskundige. Om het beter te begrijpen wat ik zoal doe ga ik je eerst wat over voeding vertellen.

Voeding vroeger en nu

De laatste jaren is er namelijk veel veranderd rondom voeding. Vroeger kwam het voedsel rechtstreeks van het land af en na wat kokkerellen kwam het zo natuurlijk mogelijk op je bord terecht. Er werd toen nog tijd uitgetrokken om te koken en men deed echt moeite om een goede maaltijd op tafel te zetten.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen weinig tijd en alles moet daarom snel snel snel. Op dit fenomeen heeft de voedingsindustrie slim ingespeeld. Kijk maar eens rond in de supermarkt dan zie je wat ik bedoel, echt alles ligt voor het grijpen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt wel in het schap, het aanbod is divers en enorm groot. 

Gemak dient in de huidige maatschappij de mens. De voorverpakte koekjes, voorgesneden groentes, kant-en-klaar maaltijden, blikjes, zakjes en pakjes worden veelvuldig gekozen door de consument. Door deze ontwikkelingen kun je zeker veel tijd winnen, maar of deze moderne veranderingen nou zo positief zijn voor de mens is maar de vraag.

Om een product er smaakvoller en kleurrijker uit te laten zien stopt de voedingsindustrie er namelijk een hele lijst aan geur- kleur- en smaakstoffen in. En om een product langer houdbaar te maken moeten daarbij ook nog eens allerlei additieven (kunstmatige stofjes) aan toegevoegd worden. De E-nummers en onuitspreekbare woorden zijn haast ontelbaar op de etiketten. In klant-en-klaar maaltijden, blikjes, pakjes en zakjes is altijd heel erg veel zout toegevoegd. En hoe kan het toch dat een zak voorgesneden groente er zo fris uit blijft zien. Als je thuis groentes snijdt en ze in een zak stopt zijn ze binnen een dag of twee niet meer om aan te zien.  Door al deze moderne veranderingen is de voeding er zeker niet gezonder op geworden.

Gevolgen slechte voeding

Als gevolg van het eten van gemaksvoeding en bewerkte producten kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Denk hierbij aan overgewicht, diabetes, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, hormoonklachten enz. Nu kun je ervoor kiezen om een pilletje bij de dokter te gaan halen zodat je even van je klachten af bent. Maar je kunt ook de oorzaak van je klachten aanpakken en voorgoed verlost worden van je kwaaltjes. Want veel klachten zijn vaak voedselgerelateerd, dat betekent dat je lichaam in opstand komt door het voedsel wat je eet.

Door net op een iets andere manier te gaan eten zullen de klachten en eventuele gewichtsproblemen verminderen. Dat "andere" eten is vele malen beter voor je en dat ga je voelen in heel je lichaam en geest. Dan wordt je met de neus op de feiten gedrukt en kom je erachter welke invloed slechte voeding op je gezondheid en gewicht heeft gehad. Daarbij is het echt niet moeilijk om gezonder te gaan eten, maar je hebt misschien wel een duwtje in de juiste richting nodig. En daar kan een voedingsdeskundige je bij helpen.

Waarom naar een voedingsdeskundige

Je kunt met uiteenlopende klachten en vragen bij een voedingsdeskundige terecht. Je kunt er terecht voor een persoonlijk advies om je gezondheid te herstellen of te behouden, met gewichtsproblemen, voedingsgerelateerde kwaaltjes en hormoonklachten. Om een goed zicht te krijgen op je klachten en/of vragen werkt de voedingsdeskundige met een eetdagboek. Door dit een aantal dagen in te vullen krijgt ze inzicht in je eet- en leefpatroon en of je te veel of te weinig eet. Vaak komt het voor dat een persoon te weinig of verkeerd eet waardoor juist overgewicht ontstaat. Ook wordt er een anamnese afgenomen, dit is een uitgebreide vragenlijst over onder andere je medische gegevens, beweegpatroon en klachten. Indien het nodig is wordt er een uitgebreide EMB bloedtest afgenomen. Op basis van alle verzamelde gegevens zal het behandelplan met bijbehorende adviezen gemaakt worden.

De voedingsdeskundige zal je stapsgewijs begeleiden naar een gezonde leefstijl die je vol kan houden. Hierbij wordt niet alleen alles over voeding uitgelegd, maar ook beweging, planning en ontspanning komen aan de orde. De voedingsdeskundige is er om jou te coachen zodat je je doel kunt bereiken en behouden. De werkwijze is niet gebaseerd op iets verbieden, maar je bewust te maken van andere betere keuzes. Een kleine verandering kan al een groot positief gevolg hebben. Kortom een voedingsdeskundige helpt haar cliënten om een goede keuze te maken in voeding en leefstijl die aansluit bij het leven van de cliënt.

Voedingsdeskundige

De opleiding voedingsdeskundige die ik heb afgerond is een deeltijd studie op HBO-niveau en is BATC, KTNO en VBAG erkend. Tijdens de studie heb ik veel kennis opgedaan over het menselijk lichaam en hoe je lichaam en geest reageert op voeding. Er kwamen onderwerpen aan bod waaronder de spieren, het spijsverteringsstelsel, de huid, hormoonstelsel en alles wat met de anatomie en de fysiologie van het menselijk lichaam te maken heeft. Daarnaast werd voeding uiteraard uitgebreid behandeld. Ik heb veel geleerd over de micro- en macronutriënten, dat zijn dus de koolhydraten, vetten, eiwitten,vitamines ,mineralen en andere bio-actieve stoffen die invloed hebben op het functioneren van de mens.

Tijdens mijn studie heb ik kennis gemaakt met verschillende diëten en individuele voedingsbehoeften van zwangeren, kinderen, ouderen en sporters. Er werd ook aandacht besteed aan voedingsgerelateerde klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, diabetes ,allergieën en intoleranties. Als voedingsdeskundige heb ik geleerd om etiketten te lezen en welke voedingstoffen je beter kunt vermijden en welke voeding een positieve invloed heeft bij klachten. Ook de onderwerpen leefstijl, beweging, ontspanning en stress werden onder de loep genomen. Deze zijn net zo belangrijk als je voeding, want ze hebben een enorme invloed hebben op je gesteldheid, metabolisme en hormoonhuishouding.

Regelmatig volg ik specialisatiecursussen en bijscholingen om nog dieper op alle onderwerpen in te gaan.

Mijn doel als voedingsdeskundige en leefstijlcoach is om mijn cliënten bewust te maken van de invloed van voeding, beweging en leefstijl in het algemeen, zodat de cliënt zelf de juiste keuzes gaat maken die bij zijn of haar leven passen. Ik werk stapsgewijs zodat mijn cliënten in hun eigen tempo een nieuwe eet- en leefstijl ontwikkelen waar ze blij, slank en gelukkig van worden. Want iedereen verdient het om lekker in zijn of haar vel te zitten.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst onder dit artikel of een sterbeoordeling geeft boven het artikel.

 

Laatst aangepast op Woensdag, 17 juni 2020 18:37

1 Reactie

  • Reactielink Agnes Bänziger van de Ven Dinsdag, 27 juni 2017 21:48 Geplaatst door Agnes Bänziger van de Ven

    Ga je snel contacten!!
    Wil graag wat weten over mijn slaapprobleem!! ?

    Eet Je Goed ; Ok, dat is goed Agnes. Slecht slapen is niet fijn en misschien is er wel een oplossing voor.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.