Vrijdag, 22 juli 2016 17:09

Chocolade gezond of niet..........?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Ken je dat gevoel wat je hebt na een flinke lachbui of het gevoel van verliefdheid? Een gevoel van rust en totale ontspanning en je hebt het idee alsof je de hele wereld aankan. Dat heerlijke extasegevoel wordt veroorzaakt door het geluksstofje endorfine. Als je chocolade eet maakt je lichaam ook dat gelukmakende stofje endorfine aan. Daarom wordt chocolade ook wel gezien als de lekkernij die je een happy en blij gevoel geeft.

Nu vraag je je misschien af of chocolade wel bij een gezonde leefstijl past. Hier kan ik 2 antwoorden op geven, ja en nee. Het antwoord is nee als je het hebt over de witte, melkchocolade of pure chocolade met een laag cacaogehalte. Door de minimale aanwezigheid van cacao ondersteunen deze soorten chocolade je gezondheid niet. En bovendien zitten ze boordevol suikers.

Maar nu denk je natuurlijk wanneer is het antwoord dan ja ..........want welke chocolade blijft er nog over die wel gezond is en in een bewuste leefstijl past. Dat is de extra pure chocolade met meer dan 72% cacao. Hoe donkerder de chocolade hoe puurder de lekkernij is. En hoe meer cacao aanwezig des te gezonder de chocolade wordt. Want in cacao zitten van nature polyfenolen, dat zijn anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan in je lichaam door zonlicht, uitlaatgassen en andere invloeden van buitenaf. Maar vrije radicalen komen ook van nature in je lichaam vrij bij stofwisseling, afbraak hormonen, celdelingen en nog veel meer processsen. De aanval van vrije radicalen op je lichaam gaat de hele dag door.

Welke voordelen kan pure chocolade met meer dan 72% cacao je bieden?

  • goed voor je huid, je krijgt geen puistjes van pure chocolade.
    (sommige mensen krijgen wel puistjes van gewone chocolade. Dit komt door de vele suikers die in gewone chocolade zitten)
  • werkt anti-depressief door de aanwezigheid van serotonine
  • zorgt voor de balans in je hormoonhuishouding
  • stimuleert je spijsvertering
  • bloeddrukverlagend en houdt de bloedvaten elastisch
  • verlaagt je slechte cholesterol en verhoogt je goede cholesterol, daarmee verklein je het risico op hartproblemen

Uiteraard kun je alleen van pure chocolade eten niet gezond blijven. Maar in combinatie met gezond eten, voldoende beweging en een gezonde leefstijl is chocolade een aangename toevoeging. Zeker omdat pure chocolade je ook nog eens kan helpen met afvallen. Want chocolade met een hoog cacaogehalte geeft je een langer verzadigd gevoel waardoor je minder snel trek krijgt in zoetigheid en vette dingen. Onderzoeken hebben aangetoond dat cacao een gunstig effect heeft voor diabetes. 

Pure chocolade maakt dus gelukkig en kan goed voor je gezondheid zijn. Pure chocolade zal in het begin best wennen zijn qua smaak, want pure chocolade smaakt vrij bitter. Maar als je het cacaogehalte langzaam opbouwt zul je zien dat je over een tijdje heerlijk geniet van een stukje pure chocolade met misschien wel 85% cacao. Het is ook lekker om wat kleine stukjes chocolade in je kwark te doen of in een heerlijke cupcake te verwerken.

Ben je een chocolade freak dan hoef je je liefde voor chocolade dus niet op te geven om een gezonde leefstijl te volgen. Maar ga nu geen hele repen naar binnen werken, want dat werkt averechts. Eet het met mate, zo'n 20-30 gram pure chocolade per dag is voldoende als bijdrage voor je gezondheid. Probeer ook eens de varianten van pure chocolade zoals cacoapoeder of cacaonibs in je voedingspatroon te verwerken. Dus waar wacht je nog op? Pak lekker een stukje pure chocolade of ga smullen van een paar zelfgemaakte noten rotsen. Klik hier voor het recept.

Als je dit artikel interessant of waardevol voor je gezondheid vind geef je het dan ook een beoordeling? Dit kun je doen door op de sterren te klikken. Ook vind ik het leuk als je een reactie plaatst.

Laatst aangepast op Vrijdag, 14 april 2017 16:43

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.