Carine van Eijk

Zondag, 05 april 2020 15:31

de gevolgen van stress

Stress en de gevolgen

De meeste vrouwen hebben tegenwoordig een chronische stressbelasting door het combineren van de hoge werkdruk met een te druk gezinsleven en huishoudelijke taken. Maar ook chemische gifstoffen en ongezonde voeding zijn vormen van stress voor je lichaam. Door al deze verschillende vormen van stress wordt het lichaam chronisch uit balans gebracht. Stress is dan ook een grote boosdoener van heel veel lichamelijke en psychische problemen.

Chronische stress kan leiden tot

Maar hoe werkt dat dan, die stress op het lichaam?

Als je helemaal in balans bent zonder stress dan is je darmslijmvlies ‘gesloten’. Dit verandert bij kortdurende stress, bijvoorbeeld als je schrikt of bij sportprestaties, dan wordt je darmslijmvlies verhoogd doorlaatbaar gemaakt. Via kleine gaatjes kunnen dan stoffen als suiker, zout en water makkelijker vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Via het bloed gaan deze stoffen naar je spieren en je hersenen zodat je snel tot actie kunt overgaan. Bij kortdurende stress worden je darmen tijdelijk en kortstondig dus doorlaatbaar gemaakt. Dit is een gezonde natuurlijke reactie en daar is niks mee aan de hand. Zodra de stress verdwenen is sluit het darmslijmvlies weer en is alles weer normaal.

Het wordt pas een probleem als je langdurige stress hebt

Door chronische stress herstelt de darmwand zich niet en blijven de gaatjes langdurig ver open staan. Het probleem is nu dat er niet alleen suiker, zout en water doorheen gaat maar dat er ook ziekmakende stoffen (pathogen) zoals gifstoffen en slechte bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Dit veroorzaakt een zware belasting op je immuunsysteem, want deze ziet de slechte stoffen als indringers die zo snel mogelijk bestreden moeten worden. Het immuunsysteem blijft hierdoor overactief en dit kost je lichaam veel energie. Maar ook de lever wordt extra aan het werk gezet, want die moet ervoor zorgen dat de giftstoffen uit het bloed worden gehaald.

Klachten die je kunt ervaren

Bij langdurige stress en een overactief immuunsysteem kunnen de volgende klachten voorkomen

 • opgejaagd en onrustig
 • slecht slapen
 • vermoeidheid
 • pijnklachten in spieren en gewrichten
 • stemmingswisselingen
 • brainfog (vergeetachtig en slechte concentratie)
 • somber, futloos
 • huidklachten

Merk jij dat je lichaam veel stress ervaart of wil je weten wat de oorzaak is van jouw klachten? Neem dan contact op 

Woensdag, 05 februari 2020 10:20

EMB bloedtest

Een bloedtest die ontzettend veel over je geestelijke en lichamelijke conditie laat zien. Ben je erg moe/futloos, hormonaal uit balans, slaap je slecht, vergeet je van alles, heb je last van je stoelgang, hoofdpijn of buikklachten?

Donderdag, 03 oktober 2019 15:55

Ook jij kunt een powervrouw worden

Ben jij al lid van mijn Facebookgroep "Eet als een Powervrouw"? Daar vertel ik je alles over mijn inzichten en leer ik je de kneepjes van de juiste voeding voor de vrouw. Voeding vind ik zo fascinerend, ik blijf telkens weer verwonderd over de kracht van dit “wondermedicijn”. 

Het is mijn missie om vrouwen zoals jij bewust te maken van de invloed van het “wondermedicijn” op de levenskwaliteit en gemoedstoestand. Goede voeding is dè basis om optimaal te functioneren en om lekker in je vel te zitten, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik heb een unieke no nonsense aanpak welke gebaseerd is op mijn eigen visies, ervaringen, studies en bewezen inzichten.

Ik ben een oprechte eerlijke coach die adviseert vanuit de visie "bewustwording”. Bewustwording en resultaat zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met elkaar. Voor het bereiken van doelen is jouw “waarom” ontdekken een van de belangrijkste stappen. Als er geen “waarom” is, weet je ook niet waar je kneiterhard voor gaat werken en blijft knokken als het even tegen zit.

Als je echt iets wil, vind je een weg......zo niet, dan vind je een excuus

Jou het resultaat laten behalen wat je voor ogen hebt, vind ik belangrijk. Echter bereik je een doel niet zonder horten en stoten, je zult bergen en dalen tegenkomen. Op die momenten kun je rekenen op "een schop onder je kont" en mijn oprechte eerlijkheid die liefdevol confronterend kan zijn. Ik ben er voor jou, maar verwacht ook jouw 100% commitment. Mijn eerste voorwaarde voordat we samen aan de slag gaan.

Ben jij die vrouw met een overvolle agenda, die alle ballen hoog houdt, oververmoeid is en ontevreden met haar lijf............ dan ga ik jou laten stralen als een èchte PowerVrouw! 

Vrijdag, 01 februari 2019 14:13

Vaker eten is goed voor de verbranding

Veel eetmomenten zijn goed

Veel mensen denken dat je minimaal 6 eetmomenten op een dag moet hebben. Zelfs diverse professionals (therapeuten, diëtisten, healthcoaches) adviseren dit, de gedachte hierachter is dat het je verbranding op een hoger niveau zou houden. Op zich een mooie theorie, maar is dat wel zo?

Bewijs en onderzoek

Als je zoekt naar bewijs dat 6 keer per dag eten je metabolisme verhoogd dan zijn er weinig of zelfs geen (gepubliceerde) onderzoeken te vinden die deze theorie onderbouwen.

Wat komt er wel naar voren uit onderzoeken?

 • Het kost je lichaam evenveel energie om één maaltijd van 2000 kcal te verteren als om 2000 Kcal te verteren die verdeeld zijn over 6 eet-momenten. Er is hierbij geen verschil in opname van voedingswaardes en geen verschil in verbranding.
 • Ons lichaam functioneert nog net als in de oertijd. Jagers waren soms 2 dagen onderweg om voedsel te vinden en werden door de natuur gedwongen om weinig eetmomenten per dag te hebben.“Vasten” is dus iets dat al eeuwen wordt gedaan.
 • Ons lichaam beschermt zichzelf tegen “uithongering” door op schaarse momenten zuiniger om te gaan met energie en het metabolisme te vertragen (spaarstand). Echter gebeurt dit pas na 4 dagen niet eten en niet na een paar uren!!!!

Inzichten veranderen door de jaren heen door nieuwe onderzoeken en kennis die vergaard wordt.

Het energie – en verbrandingsproces

Koolhydraten uit onze voeding worden afgebroken tot glucose, deels om direct energie te leveren en deels om als energiebuffer opgeslagen te worden in de vorm van glycogeen in de lever en spieren. Bij meerdere eetmomenten per dag is er dus continu aanvoer van glucose en opslag van glycogeen.

Als je beweegt of sport heb je energie nodig, deze energie komt vrij doordat je lichaam calorieën gaat verbranden. Deze calorieën komen uit diverse bronnen.

 1.  voeding/glucose. Als eerste gaat je lichaam glucose verbranden, glucose is de makkelijkste brandstof voor het lichaam en komt vrij uit voeding die je eet.
 2.  energiebuffer/glycogeen. Na het verbranden van glucose is glycogeen aan de beurt. Glycogeen is je reservetank van energie, het is opgeslagen in de lever (90-110 gram / 360-440 Kcal) en spieren (200-500 gram / 800-2000 Kcal). Na langdurige activiteit raakt de glycogeenreserve op. 
 3. Lichaamsvet. Als je meer dan 3 eet-momenten per dag hebt is er met regelmaat aanvoer van bron 1 en bron 2, hierdoor zal je lichaam weinig toekomen tot lichaamsvet verbranden. Een gemiddeld persoon heeft 12-20 kg vetweefsel wat overeenkomt met 92.400-154.000 kcal. (1 gr lichaamsvet = 7,7 Kcal)

Ons lichaam heeft dus diverse eigenschappen die aanduiden dat er voldoende reserve is om te “vasten” en dat je niet per definitie 6 eetmomenten nodig hebt.

Waarom minder eetmomenten?

In plaats van de hele dag “grazen” is het goed om de spijsvertering een aantal uren rust te geven.

 • Je lichaam krijgt de tijd om afvalstoffen op te ruimen
 • Hormonen komen meer in balans
 • Je schakelt makkelijker over van suiker- naar vetverbrander
 • Meer focus en energie
 • Positief voor huidklachten
 • Remt laaggradige ontstekingen
 • Goed voor het gewicht en vetverbranding
 • Betere spiergroei en herstel van weefsel
 • Minder snaaizin

Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken en of het ook goed voor jou is? Maak een vrijblijvende afspraak

Zondag, 30 december 2018 19:29

Stress en laaggradige ontstekingen

Je bent een actieve vrouw die het graag voor iedereen goed doet. Je probeert zo goed als je kan alle ballen hoog te houden, maar het gaat je steeds moeizamer af. Je voelt je futloos, vermoeid en zit niet lekker in je vel. Je zoekt balans tussen je werk en privésituatie, maar je lijf staat voortdurend onder stress en spanning.

Stressoren

Wist je dat er naast psychische stress ook andere stressoren zijn waar je je lichaam (onbewust) aan bloot stelt? Denk aan roken, slaaptekort, granen, lightvoeding, te weinig beweging, fastfood en een te hoge Omega 6 inname. Zoals je ziet zijn er veel factoren die meespelen als het om stress gaat.

Door een continu aanwezigheid van stress ontstaan er laaggradige ontstekingen. Maar ook een tekort aan magnesium, vitamine D, en vitamine K kunnen deze laaggradige ontstekingen veroorzaken. Laaggradige ontstekingen zijn milde immuunreacties en zorgen voor verstoringen in belangrijke lichaamssystemen.

Lichaamssystemen biologische klok

Er zijn 24 uur per dag meerdere lichaamssystemen voor je aan het werk. Elk systeem werkt volgens een biologische klok. Overdag hebben je hersenen en spieren energie nodig en ’s nachts als je slaapt gaat het immuunsysteem aan de slag en vinden er herstelwerkzaamheden plaats.

Echter bij chronische stress is je immuunsysteem niet alleen ’s nachts actief, maar ook overdag. Het is 24/7 bezig met de laaggradige ontstekingen aanpakken. Maar ook andere organen zoals je hart en je lever kunnen hun taken minder goed uitvoeren. Hierdoor kunnen er zowel psychisch als lichamelijke klachten ontstaan.

Psychische en lichamelijke klachten

Poep, kak, drol, grote boodschap, ontlasting of feces, hoe je het ook noemt je poep zegt meer dan je denkt. We praten er niet graag over, maar poepen doet iedereen.

Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar voeding kunnen verteren is zeker zo belangrijk. Je kunt nog zo gezond eten, als je verteringsfabriekje hapert dan neem je onvoldoende voedingsstoffen op. Je verteringsfabriekje is een complexe samenwerking tussen speeksel, maagzuur, alvleeskliersappen, gal en darmbacteriën. Je poep kan je precies vertellen hoe het verteringsfabriekje binnen in je lijf functioneert. Kijk daarom eens wat vaker achterom, want bijna alle klachten en ziektes vinden hun oorsprong in je darmen.

Hieronder alles over poep (bron), welke boodschap hoort bij jou?

Wat is een goede grote boodschap

Een goede grote boodschap heeft àlle onderstaande kenmerken

 1. De grote boodschap komt zonder al te veel persen en je hebt weinig papier nodig om je billen te vegen, 2x vegen is voldoende.
 2. Èn de drol lijkt op een soepele gladde slang, blijft niet drijven en laat geen vegen achter in de pot.
 3. Èn je hebt een regelmatige stoelgang variërend van 1 tot 2x per dag tot 1x per 2 dagen, zolang het maar een regelmatig patroon is.

Soorten poep

 • plakkerige poep Heb je heel veel toiletpapier nodig? Laat je strepen achter in de pot en gebruik je vaak de toiletborstel? Dit toont aan dat de vetvertering niet helemaal goed verloopt. Je alvleesklier en galblaas zijn hier verantwoordelijk voor. Ook bij een gebrek aan maagzuur of bij gebruik van maagzuurremmers kan de vetvertering verminderd zijn. Als je een verminderde vetvertering hebt kun je zelfs "drijvende drollen" hebben die langzaam naar de bodem zakken.
 • slijmerige shit Slijm kan vermengd zijn met de ontlasting of zich aan de buitenkant van de drol bevinden. Soms zijn er dikkere slijmdraden te zien die lijken op lange wormen, maar in de meeste gevallen zijn ze het niet. Slijm kan verschillende oorzaken hebben. Het kan duiden op een ontsteking of irritatie van het darmslijmvlies, maar het kan ook veroorzaakt worden door parasieten of candida. Bij Crohn en colitis ulcerosa zie je vaak dat het slijm vermengd is met de ontlasting.
 • stinkende shit Iedereen heeft wel eens stinkende ontlasting of laat een scheet die een uur in de wind stinkt. Maar als je langdurig last hebt van stinkende shit kan er iets mis zijn met je verteringsfabriekje. Ruikt je poep zurig? Dan is je voeding aan het gisten geweest in je darmen. Dit komt door een overdaad aan zetmeel of doordat de koolhydraten niet goed verteerd worden door de darmbacteriën. Gisting is een gevolg van een slechte darmflora, parasiet of candida infectie. Ruikt je poep naar rotte eieren? Maagzuurremmers verminderen de eiwitvertering, maar een slechtwerkende alvleesklier kan ook de oorzaak zijn. Stinkende shit kan ook komen door een overgevoeligheid voor gluten of voedselallergie.
 • harde keutels constipatie is het gevolg van een vertraagde darmpassage. De oorzaak hiervoor kan zijn zwangerschap, de menstruatie of een traag werkende schildklier. Harde keutels kun je ook krijgen als je een voedselintolerantie of voedselallergie hebt en wordt vaak over het hoofd gezien. 
 • brijige brij Je grote boodschap is geen drol, maar lijkt meer op koeievlaai. Dit gaat meestal gepaard met een opgeblazen gevoel, winderigheid en soms zijn er onverteerbare resten voedsel te zien. Een paar dagen een brijige brij is niet zo erg, maar als je chronisch last hebt dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken zijn candida, parasieten, afwijkende darmflora na anti-biotica gebruik, gal- maagzuur- en alvleesklierklachten of voedselintoleranties. 

Wat zegt de kleur van poep

 • geel, lichtbruin Een snelle darmpassage geeft een gelige dunnere ontlasting. Er worden dan te weinig voedingsstoffen opgenomen via de dunne darm
 • lichtgrijs Duidt op een verminderde vetopname door een blokkade van de galwegen of een alvleesklier die niet goed functioneert
 • zwart Constipatie geeft meestal een iets donkerder poep, maar als je hier vaak last van hebt en je poep is plakkerig dan kan er ook een inwendige bloeding van de maag of darm zijn. Ga in dit geval altijd even langs bij een arts 
 • rood Na het eten van rode bietjes kan je ontlasting rood kleuren. Zit er bloed rondom de drol dan kan dit door aambeien of een scheurtje in het rectum komen
 • groen Mensen die veel groente eten hebben een groener ontlastingpatroon

Oorzaken afwijkende poep

Afwijkende ontlasting komt vaak voort uit overgevoeligheden voor voedsel, denk aan 

 • lactoseintolerantie 15% van de Nederlanders kan melksuiker niet afbreken in de darmen. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en brijige ontlasting. Lactose zit niet alleen in melk en zuivel, maar wordt ook verwerkt in medicijnen, Rivella en Taksi.
 • glutenintolerantie tarwe geeft vaak de meeste klachten, maar rogge, kamut en spelt bevatten ook gluten.
 • histamine overgevoeligheid in de darm komt de stof histamine vrij bij allergieën of door de inname van bepaald voedsel. Een hoge histaminespiegel ontstaat als er een gebrek aan DAO-enzym is wat histamine afbreekt. Voedsel met een hoog histaminegehalte is onder andere zuurkool, chocolade, oude kaas, rode wijn.
 • nikkelallergie deze stof veroorzaakt klachten als het in contact komt met de huid. Maar wist je dat noten, zaden en granen ook een hoog gehalte nikkel bevatten en binnenin je lichaam ook klachten kan geven waaronder brijige ontlasting?
 • voedselallergieën melk, eieren, soja, noten, pinda en tarwe staan in de top 10 van voedselallergieën. 
 • gevoeligheid voor korte keten koolhydraten de zogenaamde FODMAPS, deze zitten onder andere in avocado, bramen, perzik en bataat.
 • overgevoelig voor polyolen dit zijn suikervervangers. Op etiketten vindt je ze terug als mannitol (E421), xylitol (E967) en sorbitol (E420). Sorbitol komt van nature ook voor in onder andere lychees, kersen en aubergine.

Afwijkende poep krijg je ook van een slecht verteringsfabriekje of als je bezoek hebt van een candida of parasiet. Weet in elk geval dat er in de meeste gevallen iets aan te doen is.

Wijkt jouw poep heel erg af van een normale drol 

Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik, krampen, winderigheid, jeuk rondom de anus, afwisselende ontlasting. Heb je een spastische darm, PDS of gewoon gedoe met je darmen? Dan is het een goed idee om eens op onderzoek uit te gaan, want waarom heb je last of een afwijkend ontlastingspatroon? Een EMB bloedtest kan veel duidelijkheid bieden. 

Bij langdurige ontlastingproblemen kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan, kun je ernstigere gezondheidsproblemen of zelfs een lekkende darm krijgen. Blijf er dus niet mee rond lopen, maar zoek uit waarom je ontlasting afwijkt en pas eventueel je eetpatroon aan om klachten te verminderen.

Als de klachten langdurig en heftig zijn dan dienen er grotere maatregelen genomen te worden. We kunnen dan een EMB bloedtest afnemen en persoonlijk DarmHerstelPlan schrijven waarbij we in fases je eetpatroon aanpassen in combinatie met natuurlijke supplementen. Deze supplementen zijn tijdelijk nodig om ongewenste bezoekers uit te roeien, je verteringsfabriekje te ondersteunen, de darmflora en darmslijmvlies te herstellen en tekorten aan te vullen. Ik vertel je er graag meer over.

Vond je dit een interessant blog? Deel het met anderen of laat hieronder een reactie achter.

Maandag, 20 november 2017 13:50

Zijn maaltijdvervangers gezond

Maaltijdvervangers beloven wonderen, vele kilo's afvallen in korte tijd zonder slag of stoot. Met shakes of repen vervang je een reguliere maaltijd. Je valt af, omdat de vervanger minder calorieën bevat dan de normale maaltijd. Maar ga je er echt lekkerder van in je vel zitten? Lees verder en oordeel zelf.

De maaltijdvervanger wordt gepresenteerd als een uitgebalanceerde maaltijd. Dit zou betekenen dat een maaltijdvervanger 1/3 van de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen bevat, wat neerkomt op 25 gr eiwitten / 20 gr vetten / 10 gr vezels. Zijn ze werkelijk zo goed voor je lijf als dat ze je willen laten geloven? Laten we er eens een paar van dichtbij bekijken en de voor- en nadelen benoemen, zodat je na het lezen van dit blog een eerlijke conclusie kan trekken. 

20180322 105239 120180322 105251

Weight Care Forest Fruit bevat per 'maaltijd' 13 gr eiwitten / 3,5 gr vetten / 4,3 gr vezels / 7 suikerklontjes. Dit product bestaat voor bijna de helft uit suikers, 48%!!! en voldoet niet aan de dagelijkse behoefte voedingsstoffen. Verder zit er soja in verwerkt wat de hormoonbalans verstoord en vrouwelijke klachten kan verergeren tijdens de menstruatie en overgang. 

 20180322 10532920180322 105356

Weight Care drinkmaaltijd vanille bevat per 'maaltijd' 15 gr eiwitten / 2 gr vetten / 4,5 gr vezels / 7 suikerklontjes. Dit product bestaat voor 9% uit suikers en voldoet niet aan de dagelijkse behoefte voedingsstoffen. Het product is samengesteld op basis van melk, suiker en bevat maisolie. Deze stoffen bevorderen ontstekingen, darmklachten en kunnen leiden tot een vervette lever.

20180322 10563420180322 10564220180322 105654

Weight Care abrikoosreep, 1 reep is 1 maaltijd en bevat 14 gr eiwitten / 6,2 gr vetten / 3,5 gr vezels / 4 suikerklontjes. Dit product bestaat voor 30% uit suikers !! en voldoet niet aan de dagelijkse behoefte voedingsstoffen. De ingrediëntenlijst begint met glucosestroop, fructose-glucosestroop en dat zijn goedkope suikervormen die voor levervetting en een verstoorde hormoonbalans zorgen. Een ander ingrediënt is soja en ook dit is een hormoonverstoorder. 

20180322 10542220180322 10544920180322 105453

Modifast drinkmaaltijd bevat per 'maaltijd' 16 gr eiwitten / 6,8 gr vetten / 3,8 gr vezels / 3,5 suikerklontjes. Dit product bestaat voor 6% uit suikers en voldoet niet aan de dagelijkse behoefte voedingsstoffen. Het product bevat sorbitolen wat ontlastingsproblemen kan geven en zonnebloemolie wat een negatief effect op de Omega vetzurenbalans heeft.

20180322 11361620180322 11362620180322 113638

Yokebe bevat per 'maaltijd' 32 gr eiwitten / 5,2 gr vetten / 0,1 gr vezels / 4 suikerklontjes. Dit product bestaat voor 7% uit suikers, bevat meer eiwitten dan nodig is. Toch voldoet het niet aan de dagelijkse behoefte voedingsstoffen, want er zitten nagenoeg geen vezels in. Het product bestaat voor 40% uit soja wat de hormoonbalans verstoord en vrouwelijke klachten kan verergeren tijdens de menstruatie en overgang. Het bevat maltodextrine, dat is een suikervorm gemaakt van mais en zorgt voor een piekende bloedsuikerspiegel.

Nadelen maaltijdvervangers

Allemaal leuk dat een maaltijdvervanger gemiddeld 200Kcal per maaltijd bevat, maar ik vind het interessanter dat ze te weinig vezels, vetten en eiwitten bevatten. Lekker uitgebalanceerd en voedzaam.....niet dus. Bovendien barsten ze van de suikers, sommige zelfs bijna 50%, oei. Voor je gezondheid voegen ze wel wat extra vitamientjes toe, zij het kunstmatig, maar oké beter iets dan niets.Toch zullen deze toegevoegde vitamines nooit zo toereikend zijn als van een natuurlijke zelf gemaakte maaltijd.

Heb je gewicht verloren met maaltijdvervangers, dan komt pas de echte uitdaging. Want wat moet je dan gaan eten, je hebt geen flauw idee en vervalt weer in je oude eetpatroon. Hopla, daar komen de kilo's er weer aan en vaak meer dan dat je verloren bent. 

Conclusie

Ga je van maaltijdvervangers uiteindelijk lekkerder in je vel zitten? Misschien wel strakker, maar grote kans dat je er ook kwaaltjes, hormoonklachten, darmproblemen en een verminderde leverwerking van krijgt. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk zul je er zeker iets van gaan merken.

Zaterdag, 11 november 2017 14:43

Thee-tje-goed

Voel je een verkoudheid of griepje aankomen of ben je al ziek en snotterig? Deze thee zit boordevol anti-oxidanten, vitamine C en is verzachtend voor de keel. Drink 3x per dag een Thee-tje-goed en je merkt al snel verbetering. Drink hem zo warm mogelijk dat zal het herstel ten goede komen. 

Wat heb je nodig

voor 1 kop theetje-goed

 • sap van halve citroen
 • halve duim verse gember in stukjes
 • kleine snuf zwarte peper
 • flinke snuf kaneel
 • halve tot 1 tl honing

Hoe maak je het

 1. knijp de citroen met de hand uit in een mok.
 2. schil en snijd de gember in kleine stukjes
 3. voeg de honing, kaneel en peper toe en giet er kokend water op
 4. regelmatig roeren en zo warm mogelijk opdrinken.

Je darmen hebben een belangrijke betekenis voor je gezondheid van lichaam èn geest. Een lekkende darm is het begin van veel klachten en ziektes, maar wordt te vaak over het hoofd gezien. Heb jij een lekkende darm zonder dat je het weet? 

Wat is een gezonde darm

De binnenwand van een gezonde darm is bekleed met darmslijmvlies met allemaal kleine minivingertjes, de villi genoemd. Het slijmvlies is de barrière tussen de buitenwereld en de binnenkant van je lichaam en vormt samen met de darmflora 80% van je immuunsysteem. Het slijmvlies heeft minuscule gaatjes waar alleen voedingsstoffen doorheen kunnen stromen naar de bloedbaan. De gaatjes zijn klein genoeg om ongewenste parasieten, schimmels, bacteriën en onverteerbare voedselresten tegen te houden. Deze ongewenste bezoekers verlaten de gezonde darm via de ontlasting

Wat is een lekkende darm

Een lekkende darm is een aandoening waarbij het darmslijmvlies meer doorlaat dan de bedoeling is. Wanneer het darmslijmvlies beschadigd is, zijn de gaatjes zo groot geworden dat ongewenste indringers en te grote voedingsstoffen de bloedbaan binnen dringen. In dat geval spreek je over een lekkende darm of leaky gut. Een voedselallergie kan een van de gevolgen zijn van een lekkende darm. Door middel van een EMB bloedtest kom je erachter welke voeding je niet goed verdraagt. 

Als voorbeeld ; Je eet een appel, deze wordt niet goed verteerd en hierdoor komen de te grote appelstukjes via de leaky gut in je bloedbaan terecht. Je lichaam ziet deze stukjes appel als een ongewenste indringer. Om deze "indringers" onschadelijk te maken worden er anti-lichamen geproduceerd. De anti-lichamen zijn slimme specialisten, want de appel vergeten ze nooit meer. Elke keer als er nu een appel gegeten wordt ontstaat er een reactie.

Deze reactie kan heel divers zijn van hoofdpijn, hartkloppingen, huidproblemen tot slaapproblemen en kan tot wel 72 uur na het eten van een product optreden. Het is dan ook heel lastig om te achterhalen op welk product je 'slecht' reageert. Je kunt je voorstellen dat een lekkende darm ook allerlei andere indringers doorlaat, zoals gluten en dat er hierdoor diverse allergieën of intoleranties kunnen ontstaan.

Darm functie 300x205

Waardoor ontstaat een lekkende darm

 • eenzijdig eetpatroon rijk aan suikers, tarwe, gluten, melkeiwit, peulvruchten en soja
 • chronische stress
 • te weinig slaap
 • candida albicans. Hier is met een tijdelijk aangepast eetpatroon en aanvullende supplementen vanaf te komen
 • verstoorde darmflora, dysbiose
 • tekort aan zink en vitamine A en D
 • overmatig alcoholgebruik
 • antibiotica, langdurig gebruik van medicijnen, cortisonen, NSAID's en Ibuprofen. Heb je een blaasontsteking? Via de praktijk zijn supplementen verkrijgbaar die liefdevoller omgaan met je darmflora dan antibiotica. Het laat de goede bacteriën met rust en pakt alleen de boosdoeners aan.

Symptomen

Je hoeft zeker niet elk symptoom te ervaren om een lekkende darm te hebben

Een lekkende darm gaat vaak gepaard met verhoogde CRP-waarden in het bloed en een verlaagde B12 en vitamine D status. Deze waardes kun je via een EMB test laten meten bij mij in de praktijk. 

image 1518627931 5153694 1lichenificatie bij atopie 2 1

Gevolgen leaky gut

Een leaky gut belemmert de opname van mineralen en vitamines en hierdoor ontstaat er een tekort aan belangrijke micro-nutriënten. Blijft een leaky gut onbehandeld, wat vaak voorkomt omdat het moeilijk herkend wordt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Omdat het lichaam voortdurend moet vechten tegen ongewenste indringers, parasieten en bacteriën wordt de lever overbelast en kunnen de bijnieren uitgeput raken. Bijnieren zijn verantwoordelijk voor diverse hormonen waardoor er een disbalans ontstaat tussen de hormonen.

En in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan zoals Coeliakie, Crohn, Diabetes 1, schildklierproblemen en reuma. Gluten en caseïne die via de leaky gut in de bloedbaan komen kunnen de neurotransmitters zo verstoren dat het ADHD, dyslectie, bipolaire stoornis en depressie kan triggeren. Andere gevolgen van een lekkende darm kunnen zijn huidproblemen, acne en eczeem. Maar ook hardnekkig overgewicht, chronische vermoeidheid kunnen een gevolg zijn. Bijna alle klachten ontstaan in je darmen.

Een lekkende darm kan in verband worden gebracht met

 • overgewicht
 • vermoeidheid
 • huidproblemen, acne, eczeem, psoriasis
 • allergische reacties
 • ontstekingsvormen, artritis, fibromyalgie
 • astma, luchtwegproblemen
 • PDS
 • spijsverteringsklachten
 • psychische problemen
 • terugkerende blaasontstekingen

Herstel is mogelijk

Leaky gut wordt in de reguliere geneeskunde niet erkend en vaak ook niet herkend. Er lopen dan ook heel veel mensen mee rond zonder dat ze het doorhebben. Dit lijkt misschien raar, maar eigenlijk is het best logisch, want wie denkt er bij chronische vermoeidheid, reuma, allergieën, huidklachten en overgewicht aan een leaky gut? Nou, ik in ieder geval wel ;-)

Twijfel je of je een lekkende darm hebt? Via info@eetjegoed kun je een gratis vragenlijst/test aanvragen, vraag naar 'test Lekkende darm". Ook kun je bij mij een EMB bloedtest laten afnemen om tekorten, blokkades en oorzaken van je klachten mogelijk te achterhalen.

Heb je een leaky gut? Ga op zoek naar je voedselovergevoeligheden en beperk deze gedurende een aantal weken. Beperk ook suikers, gluten, soja (tofu) en peulvruchten. Kauw goed en reduceer stress.

Een lekkende darm kan hersteld worden door tijdelijk een aangepast eepatroon te volgen. Een aangepast eetpatroon is maatwerk en kan voor iedereen anders zijn. Daarnaast zijn er supplementen nodig om het slijmvlies te herstellen waaronder magnesium, L-Glutamine en vitamine D. Gebruik deze in overleg en onder begeleiding van een deskundige op het gebied van supplementen bij darmproblemen. Ik help je graag met klachten verminderen en het herstellen van je darmslijmvlies met behulpt van de juiste voeding en ondersteunende supplementen.

 

Vrijdag, 06 oktober 2017 09:49

8 tips om je cholesterol te verlagen

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Deze kleine bolletjes cholesterol zijn omhult met een laagje eiwit, welke nodig is om het cholesterol door het bloed te vervoeren. De 2 belangrijkste eiwitlaagjes zijn LDL (volksmond=slecht) en HDL (volksmond=goed). Naast cholesterol is er nog een andere vetachtige stof in je bloed, namelijk triglyceriden. Je lichaam maakt zelf de cholesterol aan die het nodig heeft en een klein deel komt maar vanuit je voeding. Bevat je voeding meer cholesterol dan maakt je lichaam minder cholesterol aan. Bevat je voeding minder cholesterol dan maakt het lichaam van nature meer cholesterol aan. Het maakt dus niet uit hoeveel cholesterol er in je voeding zit, je lichaam past de aanmaak van cholesterol vanzelf aan.

Je lichaam maakt van nature ongeveer 75% cholesterol aan in de lever en het andere deel komt vanuit je voeding. Echter is het een verkeerde gedachte dat voedsel, zoals eieren, boter, rood vlees en verzadigd vet je cholesterol verhogen. Dierlijke vetbronnen bevatten wel cholesterol, maar hebben geen direct effect op je cholesterolstatus. Juist door de angst voor vetten zijn welvaartziektes zoals diabetes 2, cholesterol en obesitas sterk toegenomen. Hoe dit komt? Door het vermijden van bepaalde vetten worden er meer bewerkte granen, suikers en plantaardige oliën gegeten. En juist deze producten veroorzaken laaggradige ontstekingen met als gevolg een verhoging van het lichaamsgewicht, de bloedsuikerspiegel en cholesterol. 

Cholesterol op zich is niet slecht, het is juist nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder cholesterol kun je zelfs niet leven. Elke cel in je lichaam is dan ook omhult met cholesterol of bestaat uit een deel cholesterol!!

Functies van cholesterol 

 • repareert beschadigd weefsel 
 • dient als bouwstof voor de hormonen, oestrogeen, progesteron en cortisol 
 • is dè bouwstof voor lichaamscellen 
 • maakt cellen doorlaatbaar voor stofjes, waaronder vitamines 
 • versterkt cel- en vaatwanden 
 • ondersteunt de aanmaak van vitamine D uit zonlicht 
 • is nodig voor het immuunsysteem 
 • speelt een belangrijke rol bij de zenuwimpulsen en hersenfuncties

Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan, maar onder bepaalde omstandigheden kan dit uit balans raken. Via een bloedtest kun je je cholesterolwaardes laten meten. Bij het meten van cholesterol krijg je meerdere waardes, LDL, HDL, totaal, ratio en triglyceriden.

bloedstroom 2

foto bronnen TheNewFood , Bloedwaardentest

Wat betekenen de waardes

*LDL in de volksmond ook wel slecht cholesterol genoemd, zijn de ziekenauto's die de cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam vervoeren. Een hoog LDL-cholesterol kan leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten, omdat het blijft plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk, ouderdom of verkeerde voeding.
Richtlijnen; Huisartsen hanteren over het algemeen de Nederlandse richtlijn en dat betekent dat de LDL-waarde onder de 2,5 mmol/l moet zijn. Cardiologen hanteren vaker de Europese richtlijn en dat is een streefwaarde onder de 1,8 mmol/l. De realiteit laat vaak zien dat deze lage waardes bijna niet haalbaar zijn en dat de verschillende richtlijnen verwarring veroorzaken en tegenstrijdige adviezen kunnen opleveren.

*HDL in de volksmond het goede cholesterol genoemd, zijn de vrachtwagens die het LDL ophalen en terug vervoeren naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het cholesterol het lichaam verlaat via de ontlasting. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Voor HDL geldt geen streefwaarde, maar hoe hoger hoe beter. Een HDL van meer dan 1,0 mmol/l voor mannen en 1,2 mmol/l voor vrouwen wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

*Triglyceriden Vetten in de voeding bestaan voornamelijk in de vorm van triglyceriden. Een verhoging van het triglyceridengehalte in het bloed treedt kortdurend na elke maaltijd op. Triglyceriden rijden mee met de LDL-ziekenauto's om energie te leveren aan de cellen en verdwijnen normaal gesproken ook weer snel uit het bloed. Echter als de cellen geen energie nodig hebben dan ontstaat er een verhoogd triglyceridengehalte. Een hoog triglyceridengehalte kan duiden op ontstekingshaarden in het lichaam en kan leiden tot aderverkalking. Hoge waardes worden vaak gezien bij mensen die veel suikers, glucose-fructosestroop en verkeerde koolhydraten eten. Gezond eten kan helpen om het triglyceridengehalte te verlagen.

*totale cholesterol Zegt op zichzelf weinig over je gezondheid of risico op welvaartziektes.

Uit onderzoeken blijkt dat ratio’s, dus verhoudingen, het beste kunnen voorspellen hoe het zit met het risico op hart- en vaatproblemen. Het gaat dan om de volgende ratio’s:

*de ratio tussen triglyceriden en HDL, deze wordt nooit aangegeven op de bloeduitslagen. Ik bereken hem wel altijd in mijn praktijk. Een gezonde ratio is lager dan 2, lager dan 1 is perfect. Omdat de hoogte van triglyceride per dag kan verschillen is de volgende ratio nóg betrouwbaarder.

*Cholesterolratio is de verhouding tussen het totale cholesterol en HDL. Het is een betere graadmeter dan je totale cholesterol. De ratio dient lager dan 5 te zijn en onder de 3,5 is ideaal.

Hogere cholesterolwaardes na aanpassing leefstijl, goed of slecht?

4 maanden later

Bovenstaande afbeelding laat de cholesterolwaardes zien van een cliënt die haar voeding heeft aangepast. De waardes laten 4 maanden later een stijging zien van het cholesterol, is dit dan goed of juist niet?

 • het totale cholesterol was 5.7 / nu 5.8
 • HDL was 0.65 / nu 0.81
 • LDL was 3.6 / nu 4.1
 • triglyceriden was 3.32 / nu 1.94
 • cholesterolratio was 8.8 / nu 7.1
 • triglyceridenratio was 5,1 / nu 2.4

Alle cholesterolwaardes zijn na 4 maanden verhoogd, maar toch is de uitslag sterk verbetert ten opzichte van de beginwaardes! Waarom? De ratio's zijn verbeterd en dat is waar het om gaat. De cholesterolratio èn de triglyceridenratio zijn beide in korte tijd gedaald.  Als de nieuwe leefstijl gehandhaafd blijft zullen de ratio's nog lager worden. 

Hieronder nog een voorbeeld van een andere cliënt waar de losse cholesterolwaardes na aanpassen van voeding zijn gestegen. Nogmaals dit wil niets zeggen, want de ratio's zijn veel beter geworden. Cholesterolwaardes op zichzelf zeggen dus niet zoveel.

 • het totale cholesterol was 7.5 / nu 8,1
 • HDL was 1.8 / nu 2.1
 • LDL was 4.4 / / nu 5.3
 • cholesterolratio was 4.2 / nu 3.8
 • triglyceridenratio was 0.72 / nu 0.53

Veelal wordt er ten onrechte snel gegrepen naar medicatie om het cholesterol te verlagen, echter is het beter om te kijken naar de ratio's. Zijn de ratio's niet goed dan is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van het verhoogde cholesterol. Als je de oorzaak weet dan kun je het probleem aanpakken in plaats van verdoezelen. Je kunt op een natuurlijke wijze, zonder de risico’s en bijwerkingen van medicijnen, je cholesterol verlagen. 

Wat kun je zelf al doen

 • eet ruime hoeveelheden Omega 3 vetten 
 • beweeg regelmatig 
 • vermijd voeding uit pakjes en zakjes 
 • beperk het gebruik van bewerkte granen en suikers 
 • stop met roken 
 • beperk alcoholgebruik 
 • vermijd transvetten 
 • verlaag de Omega 6 inname

Gezond eten is een van de factoren waarmee je je cholesterol onder controle krijgt. Het kan daarom verstandig zijn om je voedingspatroon eens met mij te bespreken. Naast een gezond eetpatroon kunnen visolie en curcuma als supplement ingezet worden om de cholesterol te verlagen. Het meest effectief werkt het als deze in hoge therapeutische doseringen gebruikt worden.

Pagina 1 van 9