Diabetes

Wat is Diabetes eigenlijk?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is een chronische stofwisselingsziekte die samenhangt met het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Bij verstoring van dit proces ontstaan er allerlei klachten. Op lange termijn kunnen er zelfs complicaties ontstaan aan hart, nieren, ogen, huid en voeten. Je kunt het risico op deze complicaties aanzienlijk verminderen door je leefstijl en voeding aan te passen.

Diabetes kent twee vormen

Bij Diabetes 1 zijn de eilandjes van Langerhans vernietigd waardoor de alvleesklier geen insuline produceert. Om het lichaam te ondersteunen wordt er medicatie voorgeschreven in de vorm van insuline-injecties of pillen. Bij diabetes is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk te laten pieken en dalen. Met een gezonde leefstijl en de juiste voeding is dit mogelijk en kun je de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel houden. Hierdoor wordt niet alleen de kans op een hypo- of hyperaanval verkleind, maar kan ook het risico op bijkomende gevolgen worden verlaagd en medicatie verminderd worden.

Tegenwoordig wordt er veel gemaksvoeding gegeten en wordt er onbewust overmatig suiker genuttigd. Dit verhoogd het risico op Diabetes 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Roken of een langdurige hoge bloeddruk kunnen ook het risico verhogen. Vaak is er naast diabetes 2 ook sprake van verstoring van de vetstofwisseling, wat overgewicht en hoge cholesterolwaardes veroorzaakt.

Diabetes 2 krijg je niet van de ene op de andere dag, je lichaam komt eerst in de voorfase ook wel insulineresistentie genoemd. Tijdens deze voorfase reageert je lichaam niet of minder op het hormoon insuline. De voorfase van diabetes 2 is te herkennen aan vermoeidheid, veel dorst, wondjes die slecht genezen en vaak trek in zoetigheid. Uiteindelijk wordt insulineresistentie de suikerziekte Diabetes 2. Er zal dan medicatie worden voorgeschreven, maar door een gezonde leefstijl te volgen is de kans groot dat medicatie vermindert kan worden of zelfs helemaal niet meer nodig is. 

Heb je Diabetes of wil je Diabetes voorkomen, neem contact op voor een voedingsadvies. Kijk bij tarieven welke mogelijkheden er zijn om je te begeleiden.